Het Belang van Limburg

“Mentaal sterker geworden in Luxemburg”

Dieumerci Ndongala keert terug naar stadje waar hij anderhalf jaar voetbalde

- Marnik GEUKENS

Ondanks de 5-0 uit de heenmatch plant Philippe Clement geen toeristisc­he trip naar Esch. In zijn kern zit nochtans een potentiële gids. Dieumerci Ndongala (27) voetbalde tussen juni 2011 en januari 2013 bij Fola’s stadsrivaa­l Jeunesse Esch. “Sportief heb ik er weinig bijgeleerd en toch was het een belangrijk­e periode in mijn carrière”, zegt Ndongala. “Ik had er erg veel tijd om na te denken, mentaal ben ik er veel sterker geworden.”

“Gids? Ik?” De immer vriendelij­ke Dieumerci Ndongala schiet in de lach.

“Ik kan je weinig vertellen over Esch-sur-Alzette, ik kwam er alleen om te voetballen. Om praktische redenen bleef ik in België wonen. Vlak bij Arlon, op enkele kilometers van de Luxemburgs­e grens. Ik kan overigens niks verkeerds zeggen over de Luxemburge­rs, het is een bijzonder vriendelij­k volkje. Ze hebben me fantastisc­h onthaald. Maar het voetbal stelt weinig voor. Voor mij was het een uitweg, omdat ik bij Standard op een dood spoor zat.”

Avondtrain­ing

“Ik heb bij Jeunesse weinig bijgeleerd, het was slechts een tussenstap om via La Louvière bij Charleroi terecht te komen. De meeste spelers hadden nog een job, daarom trainden we dagelijks om 19 uur. Dat betekende dat ik de dag had om na te denken. In de sneeuw in Arlon, dan ga je wel beseffen dat het tijd wordt om alles te geven om de top te kunnen halen.” Ndongala liep vorige donderdag enkele oude bekenden tegen het lijf. “Tegenstrev­ers van toen, heel vriendelij­ke jongens. Het deed me wel iets om hen terug 5 augustus 2018. Hartje zomer. Midden in een extreem lange hittegolf. Je kan er nu al donder op zeggen dat de gemoederen zondag in Genk danig verhit zullen raken. Of er na 90 minuten een winnaar uit de bus zal komen? Daar laten we ons hier niet over uit. Een verslaggev­er hoort neutraal te zijn. Maar we gaan daar wel van uit. Gelijke spelen in een Limburgse derby zijn immers hoogst uitzonderl­ijk: amper 8 keer in 37 edities. Voor de matchwinna­ar zullen we wellicht niet moeten gaan zoeken bij de nieuwkomer­s. Die komen te zien. Ze speelden het spel heel fair, gaven alles wat ze in zich hadden. Op een positieve manier, ik had het niet anders verwacht. Voor hen is dit hét moment van het jaar om zich te tonen. Ik herinner me dat we met Jeunesse tegen

Olimpija Ljubljana speelden in de voorronde van de Europa League. We waren kansloos, maar het waren wel de fijnste wedstrijde­n van het jaar.”

Zestig matchen

In vijf jaar heeft Ndongala enorme sprongen vooruit gemaakt. Ook dit seizoen heeft hij zijn start niet gemist, op Daknam besefte tegenstrev­er en WKganger Skulason bij momenten niet meer dat hij in IJsland geboren werd.

“Het is een plezier om in deze ploeg te voetballen”, glimlacht hij. “Wij combineren over de grond, bewegen erg veel en gericht ten opzichte van mekaar. Met mijn snelheid kan ik zelf de actie maken of ruimte creëren voor anderen. Dat is me op het lijf geschreven. Het is geweldig dat we dit niveau nu al halen. Je merkt ook aan alles dat het onderling klikt door groeipijne­n en blessures bij beide clubs tot nu toe slechts met mondjesmaa­t aan de bak. Beginnen we bij de Kanaries. Op Stayen zijn intussen negen nieuwe gezichten gearriveer­d. Daarvan stond enkel Alexandre De Bruyn tegen Cercle Brugge in de basis. Wolke Janssens kreeg op het eind nog een kleine tien minuten speelgeleg­enheid. Pol Garcia Tena haalde de bank, Samy Mmaee viel af als negentiend­e man en Duckens Nazon moest in extremis forfait geven wegens rugklachte­n. Ook de Japanner Sekine was out met een blessure. Thallyson, Endo in deze groep, we genieten op het veld. Maar laat ons bescheiden blijven, we moeten dit nog erg lang aanhouden. Hopelijk spelen we vijftig of zelfs zestig wedstrijde­n dit seizoen. Het zou betekenen dat we ver geraken in de beker en de Europa League. Laat ons daarom nu nog niet roepen dat we de beste ploeg van het land zijn. Daar is geen reden toe.” en Sankhon, ten slotte, zaten in de tribune. De Japanner en de Guineeër waren pas in Sint-Truiden toegekomen, voor hen kwam de competitie­start te vroeg. De Braziliaan Thallyson haalt voorlopig niet het vereiste niveau.

Bij de Genkse buren zijn er tot nader order vijf inkomende transfers. Maar enkel Gano kreeg in Lokeren een korte invalbeurt. Lucumi bleef van begin tot eind op de bank, Piotrowski was geselectee­rd maar viel in extremis uit de boot. Screciu, die intussen de groepstrai­ningen heeft hervat, en Paintsil worden tot nader order afgeremd door blessures.

Dieumerci NDONGALA

Kern van 23 stapt vanochtend op bus -

Een wedstrijdk­ern van 23 spelers maakt vanochtend na het ontbijt per bus de trip naar Luxemburg. Naast de geblesseer­den Paintsil, Maehle en Ingvartsen blijven ook Screciu (niet wedstrijdf­it), Khammas en Brabec in Genk, waar zij een training afwerken. De wedstrijdk­ern traint om 18 uur in het stadion van Fola Esch.

Jonge scheidsrec­hter uit Slovakije -

Fola Esch-KRC Genk moet in goede banen worden geleid door de Slovaakse scheidsrec­hter Filip Glova. Hij is amper 30 jaar en heeft nog erg weinig ervaring in Europa.

Geen tickets meer, wel

live op TVL -

De 625 beschikbar­e tickets voor het Genkse vak in Esch-sur-Alzette zijn allemaal aan de man gebracht. De club vraagt om niet zonder ticket naar Luxemburg af te reizen. De wedstrijd wordt woensdag live uitgezonde­n op TV Limburg, Niels Christiaen­s en Jacky Mathijssen geven commentaar.

Deuren Lech Poznan weer open -

gaan

Beter nieuws is er voor Genkse supporters die op 16 augustus de volgende Europese uitmatch live willen bijwonen. Als de tegenstrev­er Lech Poznan wordt, dan zal die terugmatch niet met gesloten deuren moeten worden afgewerkt. De stad Poznan herleidde de sanctie van acht tot drie wedstrijde­n zonder publiek. Waardoor Lech donderdag tegen Shakthyor Soligorsk (heen 1-1) al een beroep kan doen op zijn fanatieke thuisaanha­ng.

 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? Ndongala pikte in Lokeren zijn goaltje mee.
Foto PHN Ndongala pikte in Lokeren zijn goaltje mee.
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Met De Bruyn en Gano debuteerde bij STVV en Genk slechts een nieuwkomer.
Foto JEFFREY GAENS Met De Bruyn en Gano debuteerde bij STVV en Genk slechts een nieuwkomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium