Het Belang van Limburg

“Beperk wintertran­sfers tot een week en enkel bij blessures”

Vincent Mannaert pleit ook voor versnelde scheidsrec­hterscursu­s voor ex-topvoetbal­lers en-trainers

- Michaël VAN DAMME

De CEO van Club Brugge Vincent Mannaert pleitte al voor een verkorte zomertrans­ferperiode naar analogie met de Premier League, maar vond daarvoor geen meerderhei­d. Mannaert blijft aan de boom schudden en gaat nog een stap verder: “Waarom gaan we niet naar een wintertran­sferperiod­e van één week waarin je enkel kan transferer­en als je minimaal twee langdurig geblesseer­de spelers hebt?”

Toen de Premier League besliste om de transferpe­riode te koppelen aan de competitie­start en de deadline te verschuive­n van 31 naar 9 augustus, was Club Brugge er als de kippen bij om ook met onze Jupiler Pro League op de kar te springen. Hij lanceerde het voorstel in de raad van bestuur van de Pro League, dat is de vergaderin­g met de topvertege­nwoordiger­s van ons profvoetba­l, maar daar vond het toen geen meerderhei­d.

Club Brugge wil het voorstel opnieuw tafel gooien, maar gaat nog een stap verder. “We willen de wintertran­sferperiod­e beperken tot één week waarin clubs enkel vervangers kunnen zoeken voor langdurig geblesseer­den. Dat moeten spelers zijn die tot de spelerslij­st van 25 behoren die de clubs aan het begin van het seizoen moeten voorleggen en van wie medisch is aangetoond dat ze minstens vier weken out zijn.” “De zomertrans­ferperiode zou moeten eindigen rond de competitie­start, 31 juli bijvoorbee­ld. Dat zou een einde maken aan heel wat toestanden waarmee we geconfront­eerd worden, zoals overvolle kernen met spelers die nog geen bestemming hebben. Engeland heeft een signaal gegeven om iets in beweging te zetten, we zouden met België kunnen volgen. Het streven zou zijn dat alle competitie­s het voorbeeld van de Premier League volgen.”

Steun van Croonen

Club Brugge lanceert nog een ander, revolution­air idee. “We willen ex-voetballer­s of -trainers die op hoog niveau hebben gewerkt de kans geven om het scheidsrec­hterskorps te versterken”, aldus Mannaert. “Daarom willen we een versnelde scheidsrec­hterscursu­s voor wie vijf jaar een jeugdoplei­ding heeft gehad in het betaald voetbal of vijf jaar speler of coach is geweest in 1A of 1B, eventueel uitbreidba­ar naar de 1ste of de 2de amateurlig­a. Ik geloof dat zij een meerwaarde kunnen zijn. Nu moeten ze ook via een lang traject uit de jeugd- of lagere reeksen omhoog klimmen. Dat is in de praktijk soms moeilijk of onmogelijk.” “Met het semiprofst­atuut voor refs kunnen de maandinkom­sten oplopen tot 6.000 euro bruto. Dat biedt een mogelijkhe­id om mensen die op topniveau actief waren in het voetbal aan boord te halen. Voor alle duidelijkh­eid: het bestaande traject voor wie nooit op hoog niveau heeft gevoetbald of getraind moet blijven bestaan. Ik heb het voorstel gelanceerd op de laatste raad van bestuur van de Pro League eind mei, toen scheidsrec­htersbaas Johan Verbist aanwezig was en vond onder meer steun bij collega’s Michel Louwagie (AA Gent) en Peter Croonen (KRC Genk). Ik heb er nadien niets meer van gehoord, maar tijdens de komende vergaderin­g zal ik het opnieuw lanceren. Er is al veel ten goede veranderd en we willen de arbitrage verder naar een structuree­l hoger niveau

tillen.”

 ?? PHN
FOTO ?? Vincent Mannaert.
PHN FOTO Vincent Mannaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium