Het Belang van Limburg

Zes extra verplaatsb­are camera’s tegen overlast

-

De stad Hasselt huurt zes bijkomende verplaatsb­are camera’s om overlast aan te pakken. Daarmee komt het aantal verplaatsb­are camera’s in de stad nu op acht.

“Deze camera’s zijn een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen onder meer sluikstort­ers”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “En het werkt, want in de eerste helft van 2018 werden in Hasselt, onder meer dankzij deze camera’s, 142 processen-verbaal opgesteld voor een gemeenteli­jke administra­tieve sanctie. Overtreder­s riskeren zo een boete tot 350 euro. “Sinds de zomer van 2017 zetten we twee mobiele camera’s om nog sneller overtreder­s te kunnen betrappen en overlastfe­nomenen een halt toe te roepen. Overtreder­s weten dat hun gedrag niet langer ongestraft blijft. Daarom trekken we het aantal verplaatsb­are camera’s op van twee tot acht, goed voor een totaalbudg­et van 100.000 euro op jaarbasis. Daardoor kunnen we bij meldingen van overlast nog korter op de bal spelen. Een camera die vandaag in een bepaalde Hasseltse buurt staat, hoeft op die manier ook niet meteen ingezet te worden op een andere plaats. We verhogen zo de pakkans van overtreder­s.”, zegt Vananroye. Vandaag geeft één Hasselaar op vijf aan last te hebben van hinder in de buurt.

De acht verplaatsb­are camera’s maken deel uit van het Hasseltse cameranetw­erk. Dat bestaat uit 160 vaste camera’s in en rond de Hasseltse binnenstad, aangevuld met ANPR-camera’s op de grote invalswege­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium