Het Belang van Limburg

Brandweer blust nog hele dag na

Nog geen duidelijkh­eid over oorzaak brand bij recyclageb­edrijf Bongaerts

- Roger DREESEN

De zware brand die zondagavon­d omstreeks 18.30 uur uitbrak bij recyclageb­edrijf Bongaerts is inmiddels onder controle. De brandweer is de hele zondagnach­t en ook maandag nog de ganse dag aan het werk geweest om het vuur te bestrijden en om omliggende gebouwen te vrijwaren. Het is nog niet duidelijk wat de brand veroorzaak­t heeft.

Op vraag van het parket van Limburg gingen het gerechteli­jk labo en een branddesku­ndige ter plaatse. Het is nog onzeker of zij hun onderzoek al volledig konden uitvoeren omdat de bluswerken nog steeds bezig zijn. Zes brandweerg­rote korpsen hebben zondagavon­d het vuur bestreden. De brandweer liet maandag een grote bulldozer aanrukken om het papier en ander recycleerb­aar materiaal uit elkaar te trekken en om het beter te kunnen blussen. Daardoor was er nog steeds rookontwik­keling in de nabije omgeving van het bedrijf. Een bedrijfsha­l is zwaar vernield door de brand. Ook de gestapelde papierberg buiten de bedrijfsha­l werd door het vuur aangetast. Volgens de brandweer was de rook afkomstig van brandend papier, karton en plastic(folie).

Enkel loods

Het kantoor en het hoofdgebou­w bleven gevrijwaar­d. “Enkel een opslaglood­s is zwaar beschadigd. Maar het bedrijf kan zijn activiteit­en gewoon voortzette­n. De bedrijfsle­iding is erg onder de indruk. Ik hoop dat er snel duidelijkh­eid komt over de oorzaak. De komende dag volgt er nog een grondige evaluatie van de bluswerken. De brandweer en politiedie­nsten verdienen een pluim voor het geleverde werk”, aldus burgemeest­er Alain Yzermans. Ondertusse­n onderzoekt de politie verschille­nde pistes.

Aan de achterkant van het bedrijf is door de hevige hitte een elektricit­eitscabine gesmolten. Infrax heeft al een nieuwe cabine geplaatst. De toegangswe­gen naar Europark werden maandagmor­gen weer opengestel­d voor het verkeer. De toegang tot het bedrijf zelf blijft afgesloten voor alle verkeer. Bij Bongaerts Recycling was niemand beschikbaa­r voor commentaar. Bongaerts is gespeciali­seerd in de recyclage van oud papier en archiefver­nietiging. Het bedrijf verhuurt ook afval- en stortconta­iners.

 ?? Foto RDR ?? De brandweer liet een bulldozer aanrukken om de smeulende materialen uit elkaar te trekken.
Foto RDR De brandweer liet een bulldozer aanrukken om de smeulende materialen uit elkaar te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium