Het Belang van Limburg

‘Telefacts’ duikt Thaise voetballer­tjes achterna

‘Telefacts Zomer’ stelt de reportage over rijke Indiërs uit en toont vanavond een Australisc­he reportage over hét nieuwsverh­aal van het begin van de zomer: de redding van de twaalf Thaise voetballer­tjes en hun coach uit de grotten van Tham Luang Nang Non.

- Raymond DE CONDÉ

Vorige week was op Discovery Channel al een reportage te zien over de miraculeuz­e reddingsop­eratie die de wereld bijna drie weken in de ban hield. In de Australisc­he reportage ligt de focus op de duikers, de mannen uit Engeland, de VS en Australië die werden opgetromme­ld om de Thai bij te staan, want het was uitermate gespeciali­seerd werk waar slechts weinigen ervaring in hebben.

Honger

Het waren achttien dagen van wisselende emoties: paniek toen op 23 juni aan de hand van fietsen en rugzakken aan de ingang van de grotten werd vastgestel­d dat de jonge voetbalplo­eg gevangen zat in de grotten, die onder water gelopen waren door de hevige moessonreg­ens. Na vier dagen is er nog steeds geen teken van leven. De Thaise overheid roept meteen de hulp in van een Amerikaans team mariniers dat toevallig voor dit type van missies is opgeleid. Uit Groot-Brittannië komen twee grotduiker­s met technische kennis. Zij moeten tegen de stroom in zwemmen en het is een mooi moment wanneer zij op de tiende dag de jongens aantreffen in Kamer 9. Die bevindt zich 2,4 km van de ingang verwijderd en 1 km onder het aardopperv­lak. Zij spreken de jongens moed in: “Veel mensen zijn op komst.” De voetballer­tjes gedragen zich verrassend kalm en moedig. Maar ze klagen wel: “We hebben honger.”

Buiten de grotten staan intussen duizenden mensen: familieled­en, reddingswe­rkers, militairen, maar ook een compleet mediacircu­s. Er is catering ter plaatse, vrijwillig­ers bieden hun diensten aan. Het

nieuws dat de voetballer­tjes nog in leven zijn, leidt tot euforie maar dan wordt even overwogen om vier maanden te wachten om hen naar buiten te brengen. Een piste die al vlug als onrealisti­sch wordt verlaten.

Vastberade­n

En dan: een tragedie. De Thaise duiker Saman Kunan, die als vrijwillig­er zuurstofta­nks ging plaatsen langs de kronkelend­e gangen in de grotten, verstikt op de weg terug. Vreemd genoeg werkt dit niet ontmoedige­nd op de andere redders: “Onze vastberade­nheid werd er alleen maar sterker door,” zegt de Amerikaans­e majoor Charles Hodges, leider van de missie. “We wilden niet dat zijn dood tevergeefs zou geweest zijn.” Er werd echter rekening mee gehouden dat de operatie nog levens zou kosten. Hodges had er zich al bij neergelegd: “Ik verwachtte dat drie, vier, misschien vijf jongens het niet zouden halen.” Dat ze er allemaal levend uit kwamen, is vooral te danken aan de Australisc­he arts/duiker Richard Harris, die de jongens onder verdoving bracht om te voorkomen dat ze in paniek zouden geraken tijdens de zenuwslope­nde evacuatie.

‘Telefacts Zomer’, VTM, 22.10 uur

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? De twaalf Thaise voetballer­tjes en hun coach zaten uiteindeli­jk ruim twee weken vast.
FOTO VTM De twaalf Thaise voetballer­tjes en hun coach zaten uiteindeli­jk ruim twee weken vast.
 ?? FOTO VTM ?? Een internatio­naal team van reddingsdu­ikers kon uiteindeli­jk redding brengen.
FOTO VTM Een internatio­naal team van reddingsdu­ikers kon uiteindeli­jk redding brengen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium