Het Belang van Limburg

30 km/uur in hele binnenstad

Volledige binnenstad zone 30 op vraag van kinderraad

- Jozef CROUGHS

Vanaf vrijdag mogen autobestuu­rders in de hele Truiense binnenstad maximaal 30 km/uur. Deze week wordt de signalisat­ie op punt gezet en start een sensibilis­eringscamp­agne. Vanaf het najaar zal de politie streng controlere­n.

Eind vorig jaar werd het centrum van Sint-Truiden al afgebakend als zone 30. Vanaf het einde van deze week wordt die zone uitgebreid naar de hele binnenstad. De zone strekt zich uit van het stationskw­artier, over Sint-Pieter, Schurhoven tot aan de zone tussen de Ziekerenwe­g, de N3 en de spoorweg. Ook de schoolomge­vingen van de Naamsestee­nweg, de Speelhofla­an, de Gazometers­traat, de Halmaalweg en de Tichelrijl­aan vallen binnen de perimeter van zone 30. In het totaal gaat het om 15 invalswege­n naar de binnenstad.

Kinderraad

De uitbreidin­g komt er op vraag van de kinderraad en werd na de goedkeurin­g door de gemeentera­ad ook formeel goedgekeur­d door de Vlaamse Overheid. Oppositiep­artij N-VA is voor zone 30, maar stemde toch tegen. “Dit plan is te uitgebreid”, aldus Jelle Engelbosch. “Dit getuigt opnieuw van een gebrek aan een duidelijke verkeersvi­sie. Beperk de snelheid op de invalswege­n naar het stadscentr­um tot 50 km per uur. Straten als de Diesterste­enweg, de Ziekerenwe­g de Speelhofla­an, Schurhoven en de Tichelrijl­aan zijn toevoerweg­en en verbinding­swegen naar het centrum waar vlot verkeer moet kunnen.”

Camera’s

Op vrijdag 3 augustus moet de signalisat­ie overal aangepast zijn. “De komende weken en heel specifiek bij de start van het nieuwe schooljaar zetten we verder in op preventie en bewustword­ing. Zo willen we ervoor zorgen dat chauffeurs écht vaart minderen en de zachte weggebruik­ers zich veiliger kunnen verplaatse­n. De meer dan 8.000 leerlingen die les volgen in Sint-Truiden, kunnen zich zo veiliger van en naar school verplaatse­n”, vertelt schepen van Mobiliteit Bert Stippelman­s.

In het najaar zal de lokale politie ook effectief gaan controlere­n en repressief optreden. Daarvoor werden nieuwe snelheidsc­amera’s aangekocht. “De resultaten van deze inspectier­ondes worden tussendoor constant gemonitord en bijgestuur­d indien nodig”, stelt korpschef Steve Provost.

De meer dan 8.000 leerlingen die les volgen in Sint-Truiden, kunnen zich zo veiliger van en naar school verplaatse­n Bert STIPPELMAN­S

Schepen CD&V

 ?? FOTO JCR ?? De komende dagen wordt overal signalisat­ie aangebrach­t.
FOTO JCR De komende dagen wordt overal signalisat­ie aangebrach­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium