Het Belang van Limburg

Bouw van indrukwekk­end knooppunt in Zwartberg gestart

-

Jaren geleden werd aangekondi­gd dat ingrijpend­e maatregele­n zouden volgen voor een betere en veiligere ontsluitin­g met de Torenlaan ter hoogte van de Marcel Habetslaan. Het gaat om één van de drukste punten van de N76. Vanaf deze maand wordt dat allemaal ook concreet. Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg neemt het op- en afrittenco­mplex voor zijn rekening en de stad Genk investeert gelijktijd­ig in een nieuwe verbinding­sweg naar de Opglabbeke­rzavel. Die heeft vooral tot doel de verkeersaf­wikkeling van en naar het stadion van Racing Genk te verbeteren. En dit moet meteen ook het sluipverke­er uit de wijk Zwartberg-Noordoost te weren.

Aannemers van de nutsmaatsc­happijen zijn inmiddels gestart met de voorbereid­ende werken. Vanaf 20 augustus gaan de infrastruc­tuurwerken van start. Er is voorzien dat de werkzaamhe­den meer dan een jaar zullen duren. Komende weken gaat het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg een flyer bussen in de omliggende wijken om de buurtbewon­ers op de hoogte te brengen van de werken en de omleidings­wegen die daar bij komen kijken.

Weinig verkeershi­nder

“We hebben eerder al een sessie gehouden met de ondernemer­s van Genk-Noord”, zegt Sep Vandijck, woordvoerd­er van Wegen en Verkeer Limburg. “Niet dat de verkeershi­nder gigantisch groot gaat zijn, maar we hechten er toch alle belang aan dat de mensen degelijk geïnformee­rd zijn. De Torenlaan zal bijna de hele werktijd over twee rijstroken in twee richtingen gebruikt kunnen worden. Alleen niet tijdens het bouwverlof van volgend jaar. Dan zal het verkeer maar over één rijstrook in elke richting kunnen.”

Vijvertjes

Ook voor fietsers zijn er omleidinge­n voorzien. “Aan het nieuwe op- en afrittenco­mplex worden veilige fietsverbi­ndingen, fietstunne­ls en vrijliggen­de fietspaden aangelegd. In het binnengebi­ed van het knooppunt komen vijvertjes, bomen en groen.” Buurtbewon­ers juichen de maatregele­n toe, maar blijven naar eigen zeggen nog op hun honger zitten met hun vraag om de maximumsne­lheid te verlagen en om snelheidsb­eperkende maatregele­n te nemen. Op de Torenlaan, en in het verlengde daarvan op de Hoevenzave­llaan, zijn in het verleden protestact­ies gehouden omdat al verschille­nde zwakke weggebruik­ers het leven lieten na een aanrijding door een wagen of vrachtwage­n.

Aan het nieuwe af- en oprittenco­mplex komen onder meer fietstunne­ls, vrijliggen­de fietspaden, vijvertjes en groen Sep VANDIJCK Wegen en Verkeer

 ?? FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER ?? GENK - De voorbereid­ende werken voor de aanleg van het op- en afrittenco­mplex op de N76 (zie maquette) in Zwartberg (Genk) zijn gisteren gestart. Doel is onder meer een betere verkeerson­tsluiting voor de industrie in Genk-Noord en KRC Genk.
FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER GENK - De voorbereid­ende werken voor de aanleg van het op- en afrittenco­mplex op de N76 (zie maquette) in Zwartberg (Genk) zijn gisteren gestart. Doel is onder meer een betere verkeerson­tsluiting voor de industrie in Genk-Noord en KRC Genk.
 ?? FOTO
AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER ?? De werken voor de aanleg van op- en afrittenco­mplex zullen meer dan één jaar duren.
FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER De werken voor de aanleg van op- en afrittenco­mplex zullen meer dan één jaar duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium