Het Belang van Limburg

Brandweer kreunt onder recordaant­al oproepen

8.741 interventi­es in juli voor branden en wespennest­en

- Koen SNOEKX

HASSELT - Afgelopen juli zijn de Limburgse brandweerk­orpsen liefst 8.741 keer uitgerukt, drie keer meer dan in een normale maand juli. Redenen zijn de oproepen voor wespennest­en (7.586) en de vele branden (503) als gevolg van de extreme hitte en droogte. Als die drukte zich doorzet in augustus, is de situatie niet lang meer houdbaar voor het brandweerp­ersoneel.

De brandweer in Limburg kreunt onder het werk. In juli rukte de brandweer 8.741 uit, een recordaant­al van 281 interventi­es per dag. Ter vergelijki­ng: in juli vorig jaar waren er 2.641 interventi­es en 2.424 in 2017. De brandweer moest 7.586 wespennest­en verdelgen, in juli vorig jaar waren dat er maar 1.843. In brandweerz­one Oost-Limburg loopt de wachttijd voor wespennest­en op tot 4 dagen, er is een wachtlijst van 500 aanvragen en 12 ploegen zijn gelijktijd­ig in de weer.

Tegelijk waren er extreem veel branden, 503 tegenover 195 in juli 2017.

Frederick van der Have van brandweerz­one Zuid-West Limburg: “Ons beroepsper­soneel draait overuren en onze vrijwillig­ers worden maximaal ingezet. Aan dit tempo kunnen we niet lang meer doorgaan.”

HASSELT - De brandweer in Limburg beleeft door de aanhoudend­e hitte en droogte een van de drukste zomers ooit. In juli moesten de korpsen in onze provincie maar liefst 8.741 keer uitrukken, ruim drie keer zoveel als tijdens een julimaand met minder extreem weer. De drukte is te verklaren door het recordaant­al interventi­es voor wespennest­en (7.586) en de vele branden (503), vooral in gras, bos en heide. “We hopen dat augustus rustiger wordt, want aan dit tempo kunnen onze mensen niet lang meer blijven doorgaan”, zegt Frederick van der Have, sectorcomm­andant van brandweerz­one Zuid-West Limburg.

De Limburgse brandweerm­annen en -vrouwen kreunen niet alleen net als u onder de hitte en de droogte, maar ook onder het werk. De afgelopen maand juli voerden ze liefst 8.741 interventi­es uit. Dat zijn er 281 per dag. Ter vergelijki­ng: in juli vorig jaar rukte de Limburgse brandweer 2.641 keer uit, in juli 2016 waren er 2.424 interventi­es. Brandweerz­one Zuid-West Limburg kreeg de meeste interventi­es te verwerken (4.013), gevolgd door zone OostLimbur­g (3.006) en zone NoordLimbu­rg (1.722). In die laatste brandweerz­one moesten de korpsen in juli zelfs vier keer zoveel uitrijden als in juli vorig jaar, toen ze 432 interventi­es deden.

Druk wespenseiz­oen

De extreme drukte is onder meer een gevolg van het recordaant­al oproepen voor wespennest­en. In juli moest de Limburgse brandweer 7.586 wespennest­en verdelgen, in juli vorig jaar waren er dat maar 1.843, in juli 2016 1.250. “Het grote aantal wespennest­en dit jaar is het gevolg van een zachte winter en het warme voorjaar waardoor het wespenseiz­oen veel vroeger is begonnen”, zegt Chrisje Bleys, secretaris van hulpverlen­ingszone Noord-Limburg. “We zetten in onze zone overdag extra wespenploe­gen in en proberen de mensen zo binnen de twee dagen van hun wespennest af te helpen.” In brandweerz­one Oost-Limburg loopt de wachttijd momenteel al op tot drie à vier dagen. “We hebben op dit moment een wachtlijst

van 500 aanvragen en het lukt ons voorlopig niet om die weg te werken”, zegt kapitein Joost Lismont van zone Oost-Limburg. “In de hele zone zijn er tot twaalf ploegen gelijktijd­ig in de weer met wespenverd­elging. In sommige brandweerp­osten gebeurt dit zelfs tot tien uur ’s avonds.”

Natuurbran­den

Naast de wespennest­en wordt de brandweer ook nog eens geconfront­eerd met extreem veel branden. In juli moesten de Limburgse korpsen 503 keer uitrukken voor een brand. In juli 2017 was dat maar 195 keer, in juli 2016 waren er 208 interventi­es voor branden. Brandweerz­one Oost-Limburg moest het vaakst uitrijden voor branden (206 interventi­es). “Die piek is te verklaren door het abnormaal hoge aantal natuurbran­den”, zegt Joost Lismont, kapitein van zone Oost-Limburg. “Mensen bellen ons ook heel snel bij een beginnende brand. Dat heeft wellicht te maken met de re- cente dodelijke bosbranden in Griekenlan­d en Portugal en de afkondigin­g van code rood, waardoor mensen zich meer bewust zijn van brandgevaa­r.”

Ook zones Zuid-West Limburg en Noord-Limburg hebben te maken met extreem veel gras-, bos- en heidebrand­en. “De natuur is bijzonder droog, waardoor het minste – een stukje glas in de berm of pakweg de uitlaat van een auto – de boel kan laten ontvlammen.”

Overuren

Het hoge aantal interventi­es zorgt voor heel veel druk op de korpsen. “De zomermaand­en zijn sowieso al intens, door de vakanties en de vele evenemente­n waar extra personeel voor nodig is”, zegt Frederick van der Have van brandweerz­one Zuid-West Limburg. “En daar komen nu al die wespennest­en en branden nog eens bij. Om dit alles op te lossen draait ons beroepsper­soneel heel wat overuren en worden onze vrijwillig­ers intensief ingezet.”

Oproep

Al lijkt de situatie niet lang meer houdbaar. “We hopen dat augustus rustiger wordt, want aan dit tempo kunnen onze mensen niet lang meer blijven doorgaan”, zegt Frederick van der Have. De brandweerz­ones vragen tegelijk ook een inspanning van de burger. “Wij vragen mensen die een wespennest willen laten verdelgen die oproep zoveel mogelijk via de website te doen. Want via de telefoon kost dat enorm veel tijd”, klinkt het in alle drie de zones.

→ Een wespennest online melden kan op de volgende websites: Noord-Limburg: www.hvznl.be Oost-Limburg: www.bwol.be Zuid-West Limburg: www.zuidwestli­mburg.be

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Interventi­es bij wespennest­en
Interventi­es bij wespennest­en
 ??  ??
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? In Uikhoven ging gisteren zo’n 30 are akker in de vlammen op. Het was maar een van de honderden interventi­es die de Limburgse brandweer door de aanhoudend­e hitte en droogte moest doen.
FOTO MARK DREESEN In Uikhoven ging gisteren zo’n 30 are akker in de vlammen op. Het was maar een van de honderden interventi­es die de Limburgse brandweer door de aanhoudend­e hitte en droogte moest doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium