Het Belang van Limburg

Looienaar Quinten Hermans wint rit en pakt geel

- Geert STEVENS

Niet de troepen van Quick Step Floors, maar wel veldrijder Quinten Hermans (23) onttroonde gisteren Tim Wellens als leider van de Ronde van Wallonië. “Ik blijf mezelf verbazen. Maar maak van mij nu geen wegrenner”, liet de 23-jarige Limburger optekenen.

Quinten Hermans won maandag in La Roche de spurt voor de tweede plaats en snelde gisteren in Herstal zowaar naar winst in de vierde rit. Het levert hem respectiev­elijk zes en tien bonificati­eseconden op, waardoor hij leider Tim Wellens van zijn voetstuk haalt. En als toetje mag hij ook de trui van beste jongere en het textiel van puntenleid­er aantrekken. Het kan niet op. “Dat zijn prestaties die ook mij verbazen. Want als er enkelen hard bergop rijden, mis ik dat extra procentje om te volgen”, zegt Hermans, tweevoudig Europees beloftekam­pioen in het veldrijden. “Maar de beklimming­en zijn hier niet de langste, waardoor ik er bijna telkens in slaag om met een tweede groepje opnieuw aan te sluiten. En dan blijkt dat ik in de spurt eigenlijk niemand moet vrezen.”

Na Wout van Aert en Mathieu van der Poel opnieuw een veldrijder die verbaast op de weg. “Maar ik ben nog geen Wout of Mathieu hoor”, zegt Hermans. “Zij laten op de weg mooie dingen zien in koersen van een veel hoger niveau dan deze Waalse vijfdaagse. Een vergelijki­ng maken gaat hier niet op. Ook als veldrijder haal ik nog niet hun niveau. Ik moet me in het veld eerst nog als prof bewijzen. En bovendien koers ik niet zo graag op de weg. Daarom ook zie ik deze overwinnin­g als niet meer dan een leuk extraatje in mijn voorbereid­ing op het cross-seizoen. De winter blijft primeren. Daar bestaat geen twijfel over. Wat het later eventueel kan worden, zien we dan wel.” Quinten Hermans laat zich het hoofd niet gek maken. Ook niet als een mogelijke eindzege ter sprake komt. “Ik zal deze gele leiderstru­i met veel trots dragen, maar het is niet onze belangrijk­ste ambitie om deze ronde te winnen. Pas op, de eindwinst zou zoet smaken, maar het zal voor onze ploeg moeilijk worden om de koers te controlere­n. Voor de eindwinst blijven de verschille­n heel klein en andere ploegen hebben op dat vlak toch meer troeven in huis.” Hermans heeft inderdaad maar drie seconden voorsprong op Tim Wellens. “Cofidis en Direct Energie zijn ploegen die op de sprint zullen mikken. Zij kunnen onze bondgenote­n worden”, zegt Hermans.

Domper voor Wellens

Bij Lotto Soudal moesten ze toch even slikken na het verlies van de leiderstru­i van Tim Wellens. “We hadden eigenlijk meer met Quick Step Floors rekening gehouden als grootste concurrent­en”, zegt ploegleide­r Marc Wauters. “Quinten heeft ons verrast. Of we de koers niet harder hadden moeten maken? Met Quick Step Floors achter je aan is dat niet zo evident. Het was vooral ons doel om de wedstrijd te controlere­n. Maar als het met zo’n grote groep op een sprint uitdraait, heb je in een secondesla­g niet alles in de hand. In de laatste rit wordt het voor Tim niet simpel om die drie seconden achterstan­d goed te maken. Vooral omdat het de minst lastige rit is, die opnieuw op een sprint dreigt uit te draaien. En intussen weten we al wie hier sterk uit de hoek kan komen.”

Het kan trouwens echt niet op voor het team van Sven Nys. Want met Nicolas Cleppe mocht nog een andere crosser het podium beklimmen als beste klimmer. “Dit is onze laatste wegwedstri­jd vooraleer we op Mallorca onze laatste stage voor het veldritsei­zoen afwerken”, zegt Quinten Hermans. “We gaan er goed trainen en samen enkele biertjes drinken. Dat mag wel na deze geslaagde ronde, daar worden we als ploeg mentaal ook sterker van.”

Ik ben nog geen Wout of Mathieu, hoor. En ik koers ook eigenlijk niet zo graag op de weg Quinten Hermans

 ??  ??
 ?? Foto MARC VAN HECKE ?? Quinten Hermans was in Herstal de snelste van allemaal.
Foto MARC VAN HECKE Quinten Hermans was in Herstal de snelste van allemaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium