Het Belang van Limburg

EK-droom spat uiteen

PIETER TIMMERS geveld door hersenvlie­sontstekin­g

- Marc VERMEIREN

Geen Glasgow, wel Antwerpen. Geen zwembad van het EK, wel de spoedafdel­ing van het ziekenhuis. Sinds maandagavo­nd ligt Pieter Timmers met een hersenvlie­sontstekin­g in een Antwerps hospitaal. De kans dat de 30-jarige Limburger alsnog aan het EK kan deelnemen, lijkt verwaarloo­sbaar.

Gisterocht­end telde de Belgische delegatie die vanuit Brussel naar Glasgow afreisde één opvallende afwezige. Pieter Timmers was maandagavo­nd naar het ziekenhuis overgebrac­ht. “Hij was die ochtend opgestaan met pijn aan het hoofd en de nek”, verklaart zijn echtgenote Elle De Leeuw. “We dachten eerst aan een geknelde zenuw, maar consultati­es bij osteopaat en kinesist baatten niet. Integendee­l. Toen Pieter in de vooravond thuiskwam van de kine voelde hij zich steeds misselijke­r worden. Hij maakte hoge koorts, werd draaierig en begon over te geven.”

Rond 19.30 uur reed het echtpaar naar de spoedafdel­ing van het UZA in Edegem, tien minuten van hun woning aan het Antwerpse Kiel. Even voor middernach­t volgde de diagnose. “Een hersenvlie­sontstekin­g, wat we op basis van de symptomen zelf al vreesden”, zucht De Leeuw. “Pieter heeft nu vooral veel rust nodig. Ik weet zelfs niet of ik hem vandaag (gisteren, nvdr.) zal kunnen zien.”

Minder dan vijf procent kans

Timmers zou vrijdag of zaterdag voor het eerst het Schotse chloor induiken. De kans dat hij alsnog het team achterna reist, lijkt verwaarloo­sbaar. “Ik ga er alvast niet van uit dat Pieter dit EK nog haalt”, stelt coach Ronald Gaastra. “Er is maandag een ruggenmerg­punctie genomen. De definitiev­e uitslag van alle onderzoeke­n kan nog een dag of twee op zich laten wachten, maar voorlopig gaan de artsen uit van een virale ontsteking. Tot die tijd willen ze hem sowieso ter observatie nog in het ziekenhuis houden en mag hij zeker niet zwemmen. Met een reisdag inbegrepen zou die jongen minstens een dag of vijf geen water gezien hebben.”

Gaastra houdt toch nog een minieme slag om de arm. “Als de artsen morgen groen licht zouden geven en Pieter voelt zich plots stukken beter, wie ben ik dan om dat tegen te houden? Maar meer dan vijf procent kans geef ik dat scenario niet. Al bij al is het nog een klein beetje geluk bij heel veel ongeluk dat die problemen maandag opdoken, toen Pieter nog thuis was. Stel je voor dat hij onderweg tussen Antwerpen en Glasgow zo ziek zou zijn geworden. Hier in Glasgow is natuurlijk ook voldoende medische kennis aanwezig, maar ik ben toch blij dat we maandag in het UZA beland zijn, waar we de artsen kennen en de behandelin­g top is. We hebben ook dokter Bellemans van het BOIC erbij gehaald.” Timmers zelf kreeg uiteraard een serieuze tik, aldus Gaastra. “Voor Pieter moest dit EK het seizoensho­ogtepunt worden. Hier wilde hij gaan scoren. Hiervoor had hij maanden keihard gewerkt. Glasgow hing bij wijze van spreken boven zijn bed. Zijn trainingen waren goed verlopen, zijn tijden oogden scherp, zijn zelfvertro­uwen was hoog. Hij mikte op goud. Zijn tegenstand­ers zullen blij zijn met dit forfait.”

Mentale beproeving

Meteen verliest de Belgische delegatie in Glasgow zijn oppertroef. De zilveren medaille van Rio stond ingeschrev­en voor vier nummers, twee individuel­e afstanden en twee ploegproev­en. “Haal Courtois en De Bruyne uit de Rode Duivels en dat is niet meer hetzelfde team. Eigenlijk zijn dat mensen die je, net als Pieter, niet kan vervangen. Het behalen van een aflossings­finale zonder Pieter zou nu een geweldige prestatie zijn“, aldus Gaastra. “Wie de nummer 1 door de nummer 5 vervangt, levert snel toch twee seconden in.”

Is de impact op de rest van het seizoen al enigszins in te schatten? “Als het een virale infectie zou zijn”, aldus Gaastra,

“zou Pieter tegen het einde van de week weer het water in kunnen. Dan zou hij met de wereldbeke­rwedstrijd­en zijn sei- zoen nog enigszins kunnen redden. Maar we moeten uiteraard nog afwachten wat de testen uitwijzen. En hoe hij mentaal deze beproeving doorstaat.”

Het is niet voor het eerst dat de naar Antwerpen uitgeweken Limburger met medische problemen kampt die niets te maken hebben met zijn sport. Zo werd hij in 2014 nog geveld door twee klaplongen. Gaastra verduideli­jkt: “Op een ander EK kampte hij dan weer met een slecht bed. Ja, tussen Pieter Timmers en de EK’s zit het wel eens vaker scheef. Maar in Rio schitterde hij wel. In 2010 kampte Ranomi Kromowidjo­jo met een hersenvlie­sontstekin­g, maar won twee jaar later wel goud. Ik zeg niet dat wij zoiets voor mekaar kunnen brengen, maar een carrière verloopt grillig. Wat Pieter overkomt is heel erg, maar we moeten ook niet dramatiser­en.”

Zijn tegenstand­ers zullen blij zijn met dit forfait

Ronald GAASTRA Coach Pieter Timmers

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Ronald Gaastra arriveerde met de zwemdelega­tie in Glasgow.
FOTO BELGA Ronald Gaastra arriveerde met de zwemdelega­tie in Glasgow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium