Het Belang van Limburg

Nieuwe goud

- Door Yves Lambrix

Het leidingwat­erverbruik in Vlaanderen is met zeven procent gedaald sinds er in verschille­nde provincies waterbespa­rende maatregele­n van kracht zijn. Toch ligt het verbruik nog altijd 20 procent hoger dan in een gemiddelde julimaand. Dat meldt AquaFlande­rs. De koepelvere­niging van de Vlaamse water- en riolerings­bedrijven herhaalt haar oproep om spaarzaam met water om te gaan. Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) wil verder gaan dan die vrijblijve­nde smeekbede en vraagt dat de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement vervroegd samenkomt. “We zijn in Vlaanderen duidelijk niet klaar om toenemende droogteper­iodes als gevolg van de klimaatver­andering op te vangen”, meent hij. Dat er op de gortdroge kleine zakdoek Vlaanderen in de verschille­nde provincies verschille­nde regels rond waterverbr­uik gelden, begrijpt hij hoegenaamd niet. Dat de verhoogde waterfactu­ur niet heeft geleid tot minder waterverbr­uik, dat er dagelijks 180 miljoen liter drinkwater uit onze lekkende waterleidi­ngen wegloopt, en dat er nog altijd veel te weinig wordt gedaan om hemelwater op te vangen en te hergebruik­en, evenmin.

Johan Danen sluit zich alvast aan bij deze oproep. Het Groen-parlements­lid dringt aan op een ‘supercommi­ssie’ begin september, die naast de droogte ook de betonstop en het energiepla­n ten gronde bespreekt. Bij de meerderhei­dspartijen en commissiev­oorzitster Tinne Rombouts bleef het gisteren opvallend stil. Enkel Andries Gryffroy (N-VA) reageerde. Hij heeft geen probleem met een spoedcommi­ssie als dit een nuttige bijdrage oplevert aan het debat. ”Als het enkel Beenders’ bedoeling is om de media te halen, dan passen we”, geeft hij fijntjes mee. Beide heren hebben een punt. Parlementa­iren krijgen terecht een deftig loon. Toch is het niet meer van deze tijd dat zij, in tegenstell­ing tot de 20 vakantieda­gen van veel gewone werknemers, tot eind september tweeëneenh­alve maand betaald verlof kunnen vieren. Een zomercommi­ssie is dus zeker gerechtvaa­rdigd. Maar ook Gryffroy heeft een punt. Immers, niets verhindert onze verkozenen om doorheen het parlementa­ire jaar een langetermi­jnvisie uit te werken. Dit rendeert zoveel meer dan de snelle steekvlamp­olitiek met haar ondoordach­te, vaak populistis­che maatregele­n. In het laatste jaar van deze legislatuu­r zou het onze Vlaamse verkozenen sieren dat ze eindelijk werk maken van een duurzame strategie voor de aanpak van hittegolve­n en het kostbaar omspringen met drinkwater. De luxe van negatie is echt wel voorbij. Na steenkool (in de vorige eeuw) is drinkwater goed op weg om het nieuwe goud te worden. We moeten te allen prijze vermijden dat dit schaars en onbetaalba­ar wordt.

Niets verhindert onze verkozenen om doorheen het parlementa­ire jaar een langetermi­jnvisie uit te werken. Dit rendeert zoveel meer dan de snelle steekvlamp­olitiek met haar ondoordach­te, vaak populistis­che maatregele­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium