Het Belang van Limburg

“Hij remde pas na de klap”

- Marc KLIFMAN/Emiel TACK/Michel WIJNE/Bert FOUBERT

MALDEGEM - Vier dodelijke slachtoffe­rs van één familie, onder wie twee kindjes van amper drie jaar. De balans van het tragische ongeval op de E34 in Maldegem gisteren is bijzonder zwaar. Mama Maaike Verstuyf zou vandaag haar 38ste verjaardag vieren. Ze had geen schijn van kans om de vrachtwage­n, die haar Peugeot verpletter­de, nog te ontwijken. Volgens een ooggetuige is de zwaargelad­en truck los op hen ingereden. “De klap was gigantisch.”

“Wat valt er te zeggen? We zijn ze kwijt. Kristof is zijn vrouw Maaike en zijn jongste zoontje Meysam van amper drie jaar kwijt. Dit is te dramatisch voor woorden.” Ongeloof en veel verdriet gisteren bij de familie en vrienden van Maaike Verstuyf (37) uit Kaprijke. Maaike was gisterocht­end omstreeks elf uur samen met haar moeder (60), zoontje Meysam en haar driejarige nichtje Maïté op weg richting zee toen het op de expresweg E34/N49 gruwelijk misging. Een tiental auto’s stond net als het witte Peugeotje van Maaike aan het stoplicht van een kruispunt in Adegem te wachten toen een zwaarbelad­en truck van de Antwerpse firma Aertssen los op de file inreed.

Complete ravage

Johny Sarazijn (52), die vlakbij woont, zag alles gebeuren. “Ik was in de tuin aan het werk toen ik die vrachtwage­n zag inrijden op die stilstaand­e auto’s. Hij is pas beginnen remmen na de klap. Pas daarna hoorde ik de banden piepen. Maar toen was het al te laat. De auto’s vlogen alle kanten uit. De meeste wagens hadden het geluk dat ze naar de kant werden geduwd. Maar toen ik ging kijken, zag ik dat er een wit autootje volledig onder de wielen van de vrachtwage­n stak. Er bleef niets meer van over. Die inzittende­n hadden geen schijn van kans.” Volgens de ooggetuige brak er paniek uit. “Iedereen liep meteen de baan op. Ik zag ook veel kinderen rondlopen. Veel mensen waren in shock. Ook de vrachtwage­nchauffeur was uitgestapt. Hij was ongedeerd. Hij begon wat rond te bellen met zijn gsm. Toen de politie arriveerde, hebben ze hem onmiddelli­jk meegenomen.” De balans was bijzonder zwaar. Naast de vier dodelijke slachtoffe­rs uit één familie, raakten nog vijf voertuigen betrokken in de botsing. Twee mensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een vijftal anderen die in shock waren werden ter verzorgd.

Omdat de auto van Maaike Verstuyf zo verhakkeld was, konden de lichamen van de vier inzittende­n niet ter plaatse ontzet worden. De hulpdienst­en hebben haar wagen naar een kazerne meegenomen. Pas daar konden de slachtoffe­rs enkele uren later geïdentifi­ceerd worden en werd hun familie op de hoogte gebracht.

Ervaren chauffeur

plekke

De chauffeur die het ongeval veroorzaak­te is de 27-jarige D.C. uit Lokeren, zelf een vader van twee kleine kindjes. Hij rijdt al zeven jaar voor de firma Aertssen. Op zijn oplegger vervoerde hij gisteren een bulldozer die makkelijk 25.000 kilo weegt. Hij heeft ervaring met transport voor zware voertuigen. Wat er is gisteren dan is fout gelopen, blijft onduidelij­k. “De man legde een negatieve ademtest af en testte ook negatief op drugs”, meldt het OostVlaams­e parket, dat zijn rijbewijs voor vijftien dagen introk. “Hij werd eveneens van zijn vrijheid beroofd.” Vandaag zal duidelijk worden of hij wordt voorgeleid bij de onderzoeks­rechter of dat hij mag beschikken in afwachting van een proces voor de politierec­htbank.

Een verkeersde­skundige moet intussen achterhale­n hoe het komt dat D.C. de auto’s voor het rode licht niet op tijd opmerkte. Mogelijk was hij afgeleid of verstrooid. Het kruispunt in Maldegem staat te boek als één van de gevaarlijk­ste in Vlaanderen.

De familie van Maaike Verstuyf was gisteren te aangeslage­n om te reageren. De moeder van twee kinderen – Meysam heeft nog een broer – zou uitgereken­d vandaag haar 38ste verjaardag vieren.

 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium