Het Belang van Limburg

“Ik wil als arts België graag iets teruggeven, maar ik mag niet”

Afghaanse vluchtelin­g wacht op erkenning van doktersdip­loma om aan de slag te kunnen

- Geert HOUBEN

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Ali Saridoon (32), een erkende vluchtelin­g uit Afghanista­n, wil in ons land aan de slag als arts. “Om mijn dankbaarhe­id aan België te tonen”, zegt hij. “Ik wil iets terugdoen voor dit land.” Maar Ali stuit op de Vlaamse erkennings­commissie NARIC, die zijn Afghaanse artsendipl­oma nog niet erkend heeft. “Frustreren­d, want de commissie komt maar één keer per maand samen. Ik hoop dat ze voor september mijn diploma erkennen. Desnoods wil ik nog bijkomende studies volgen, zelfs vanaf nul herbeginne­n. Maar nog een jaar extra verliezen met wachten, dat zie ik niet zitten.”

Eind 2015 arriveerde Ali Saridoon in het asielcentr­um van Houthalen-Helchteren, sinds januari 2016 is de tengere Afghaan een erkende vluchtelin­g. “Ik woonde in de oostelijke provincie Nangarhar, onder het bewind van de taliban. Ik was er huisarts en verzorgde er vele slachtoffe­rs van aanslagen. Maar de taliban eisten dat ik voor hen zou werken als arts. Mensen helpen doe ik graag, maar de taliban... dat ging me te ver. Daarop hebben ze mij bedreigd en mijn ouderlijk huis afgebrand. Ik ben gelukkig naar België kunnen vluchten, sinds december is mijn vrouw ook hier. De rest van mijn familie is naar Pakistan kunnen vluchten”, vertelt Ali vlot in het Nederlands.

Lijdensweg

Ali, een man met veel idealen, is ons land dankbaar voor de opvang en wil iets terugdoen. Dat kan dankzij zijn artsendipl­oma, dat hij in Afghanista­n met Amerikaans­e hulp behaalde. “Ik zou zo graag patiënten in België een goede medische begeleidin­g willen aanbieden. Maar dan moet mijn Afghaanse diploma wel hier erkend worden. Daarom diende ik ruim drie maanden geleden een aanvraag in bij NARIC, de erkennings­commissie die beslist over de geldigheid ervan. Maar ik wacht nog steeds op hun beslissing. Ik ben bereid om verder te studeren, ik heb er zelfs geen probleem mee als ik weer van nul moet beginnen. Maar dan moet ik wel voor september weten waar ik aan toe ben. Ik heb al twee jaar verloren met de lijdensweg om mijn in Afghanista­n erkende diploma en alle bijhorende papieren naar hier te krijgen. Nu wil ik niet nog eens een jaar verliezen. Het enige wat ik wil is een kans om te starten en om aan het toelatings­examen deel te nemen.”

Vertaler-tolk

In afwachting van een beslissing weigert Ali om enkel met zijn duimen te draaien. “Ik kan niet stilzitten, dan heb ik te veel tijd om na te denken over de situatie in Afghanista­n. In september leg ik mijn examen af voor de erkenning als beëdigd vertaler-tolk. Ik spreek Dari,

Urdu, Pastjoe, Perzisch, Nederlands,

Engels, Arabisch en een beetje Frans. Dat kan me in de toekomst alleen maar helpen, bijvoorbee­ld wanneer ik aan de slag zou gaan bij Artsen Zonder Grenzen.

Maar eerst moet ik dus mijn diplomapro­bleem in orde krijgen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Ik zou zo graag patiënten in België een goede medische begeleidin­g willen aanbieden. Maar dan moet mijn Afghaanse artsendipl­oma wel hier erkend worden”, zegt Ali Saridoon.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Ik zou zo graag patiënten in België een goede medische begeleidin­g willen aanbieden. Maar dan moet mijn Afghaanse artsendipl­oma wel hier erkend worden”, zegt Ali Saridoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium