Het Belang van Limburg

“Fietsen door woestijn bij 50 graden: dat is de hel”

Alkenaar Raf Van Hulle (43) rijdt naar winst in 12.000 kilometer lange Sun Trip

- Koen SNOEKX

HASSELT - Als Alkenaar Raf Van Hulle (43) geen brute pech meer krijgt, wint hij vandaag de prestigieu­ze Sun Trip. Dat is een tocht van 12.000 kilometer, van Frankrijk tot in China, met een zelfgebouw­de zonnefiets. Van Hulle deed uiteindeli­jk veertig dagen over zijn calvarieto­cht. “Het parcours was bijzonder zwaar en de hitte bij momenten moordend. Door de woestijn rijden bij een gevoelstem­peratuur van 50 graden is de hel”, zegt Van Hulle, die vandaag de aankomst in het Chinese Canton zal bereiken.

Het is al de derde keer dat Alkenaar Raf Van Hulle – architect in het dagelijkse leven – zich met zijn fiets op zonne-energie waagt aan de uiterst slopende Sun Trip. In 2013 won hij de race – al was die toen nog ‘maar’ 7.500 kilometer –, in 2015 werd hij tweede. “Maar deze editie was door zijn afstand van 12.000 kilometer en de hitte de meest slopende van allemaal”, zegt Van Hulle vanuit China, waar hij vandaag de aankomst in Canton zal bereiken. “Ik ben ontzettend blij dat ik hier ga winnen.” Van Hulle begon zijn tocht op 19 juni in het Franse Lyon. “Ik heb de kortste route gekozen: via Polen, Oekraïne, Rusland en Ka- zachstan tot in China. Al zou ik die route achteraf nooit meer nemen. In Rusland is het levensgeva­arlijk om te fietsen. Op een landwegget­je scheuren ze je tegen 120 kilometer per uur voorbij. Ik ben er zelfs bijna van de weg gereden. Een auto had me te laat opgemerkt en reed het bos in met drie gewonden tot gevolg. Dat had heel slecht kunnen aflopen.”

Hitte

Van Hulle legde de tocht af met een zelfgebouw­de zonnefiets, die je onderweg niet mag opladen. “Mijn fiets is uitgerust met drie zonnepanel­en: één paneel zit vooraan op de fiets, de andere twee panelen staan op een aanhangwag­entje”, zegt Van Hulle. “Dankzij de zonne-energie heb ik dagelijks zo’n 300 tot 350 kilometer kunnen afleggen.” De eerste achtervolg­er van Van Hulle ligt bijna 1.000 kilometer achter hem. “Heel wat deelnemers zijn achteruitg­eslagen door technische problemen. Zelf ben ik met mijn fiets ook twee keer in de vangrails beland, maar zonder veel schade.” Het parcours was tijdens deze editie volgens Van Hulle bijzonder zwaar en de hitte bij momenten moordend. “Vooral in het Aralgebied in Kazachstan heb ik verschrikk­elijk afgezien. Door de woestijn fietsen bij een gevoelstem­peratuur van 50 graden is de hel. Vooral water is dan een probleem. Je hebt tientallen liters nodig om die woestijn door te komen, om te drinken, maar ook om je lichaam af te koelen. Maar het probleem is dat je zoveel water niet kan vervoeren met je fiets. Als er auto voorbijree­d, deed ik die stoppen en smeekte ik de chauffeur om water.”

Het moment dat Van Hulle uit het Aralgebied reed, was dan ook het mooiste van zijn hele trip. “Toen ik uit de woestijnvl­akte kwam, stootte ik op een kleine plas waarin verschille­nde truckchauf­feurs aan het baden waren. Ik heb geschreeuw­d van geluk toen ik in dat meer sprong.” (lacht) Van Hulle zal vandaag de finish in het Chinese Canton bereiken, waar hij vrijdag onder massale mediabelan­gstelling gehuldigd zal worden. “De Sun Trip is hier bijzonder populair. Ze voorzien zelfs een escorte om mij in de laatste kilometers bij te staan.”

 ?? Foto HBVL
FOTO HBVL ?? Met zijn zelfgebouw­de fiets op zonne-energie legde Raf Van Hulle (links) gemiddeld ruim 300 km per dag af.
Foto HBVL FOTO HBVL Met zijn zelfgebouw­de fiets op zonne-energie legde Raf Van Hulle (links) gemiddeld ruim 300 km per dag af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium