Het Belang van Limburg

Droogte teistert ook Duitse boeren

Duitse Boerenbond vraagt miljard euro compensati­e voor bedrijven in nood

- Marc VAN DE WEYER

BERLIJN - Moet de Duitse belastingb­etaler de door droogte geteisterd­e boeren financieel te hulp schieten? Het Deutsche Bauernverb­and – de Duitse Boerenbond – vraagt een miljard euro steun voor getroffen landbouwbe­drijven nu vooral in Noord- en Oost-Duitsland oogsten sterk tegenvalle­n.

Gisteren brak Duitsland het (voorlopige) hitterecor­d van dit jaar: 39,2 graden in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. Er werd zelfs rekening gehouden met het breken van het absolute record sinds de eerste Duitse metingen in 1880: 40,3 graden.

De hitte gaat gepaard met langdurige droogte, die vooral in het oosten en noorden huishoudt. In Mecklenbur­g-Voorpommer­en is al sinds april geen noemenswaa­rdige neerslag gevallen. De opbrengste­n van veldgewass­en liggen er 50 tot 70 procent lager dan normaal. Over heel Duitsland zal er 20 tot 25 procent verminderd­e opbrengst zijn.

Noodtoesta­nd

Het Deutsche Bauernverb­and (DBV), de invloedrij­kste landbouwlo­bby van Europa, pleit daarom voor het uitroepen van een nationale noodtoesta­nd. De DBV voegt er meteen een financiële eis bij: een miljard euro bijzondere inkomensst­eun (bovenop de 11 miljard Europese en nationale subsidies die Duitse boeren ieder jaar ontvangen). Europees is dat toegelaten als er dertig procent minder opbrengst is dan het driejaarsg­emiddelde. Gisteren voerde DBV-voorzitter Joachim Rukwied de druk nog op. De droogtesch­ade aan graangewas­sen loopt nu al op tot 1,4 miljard euro, en daarboveno­p komt dan nog de schade aan maïs, bieten en aardappele­n, aldus Rukwied. Veehouders hebben het bovendien steeds moeilijker om hun dieren te voederen omdat het gras verdort en er een ware run op energielev­erend voer is begonnen. De uiteindeli­jke schade voor de Duitse boeren kan volgens de DBV oplopen in de vele miljarden.

Steun

Gisteren hielden landbouwsp­ecialisten van de regionale en federa- le regeringen een Dürregipfe­l (droogtetop) in Berlijn. De zwaarst getroffen Länder in OostDuitsl­and hebben al hulpmaatre­gelen aangekondi­gd, maar ze doen nu ook een beroep op de Bondsreger­ing. Die reageert echter afhoudend. Bondsminis­ter voor Landbouw Julia Klöckner (CDU) wil wachten tot eind deze maand, als haar departemen­t met het jaarlijkse oogstrappo­rt komt. Dan wordt duidelijk wat de werkelijke verliezen zijn. Nu al de nationale noodtoesta­nd uitroepen is volgens Klöckner voorbarig. De droogte varieert ook van deelstaat tot deelstaat. Zo ziet de regionale regering van Noordrijn-Westfalen nog geen reden om financieel tussen te komen.

Klimaatver­andering

Bondsminis­ter voor Milieu Svenja Schulze (SPD) wijst de financiële eisen van de boerenlobb­y zelfs af. Ze pleit voor een fundamente­le veranderin­g van de Duitse landbouw in het licht van de klimaatver­andering: “Boeren moeten zich instellen op het vaker optreden van extreme weersomsta­ndigheden in de nabije toekomst.” Schulze krijgt steun van milieuorga­nisaties die de huidige intensieve landbouwme­thodes, met name van de grote bedrijven in de oostelijke deelstaten, mee verantwoor­delijk noemen voor de problemen ten gevolge van de droogte. Michaël Schäfer, klimaatspe­cialist bij de Duitse tak van het World Wildlife Fund, hoonde gisteren ook het houden van een ministerie­le droogtetop weg: “Die heeft evenveel zin als een glas water gooien naar een uitslaande brand.” Niet alle Duitse landbouwse­ctoren lijden onder de gevolgen van de klimaatver­andering. Voor de wijnboeren zou er door de uitzonderl­ijke weersomsta­ndigheden zelfs een bijzonder goede druivenoog­st inzitten, en in ieder geval een vroege oogst.

Een wijnboer in Lörzweiler (bij Mainz in Rijnland-Palts) begint aanstaande maandag met plukken. Als eerste maar meer Duitse wijnmakers volgen zijn voorbeeld. Het absolute record van de eerste druivenoog­st stond tot nog toe op 8 augustus. De combinatie van droog en heet weer geeft de Duitse wijnboeren bijna dezelfde start als hun collega’s in het ZuidItalia­anse Apulië. ‘Normaal’ beginnen ze pas een maand na de Italianen met de oogst.

 ?? FOTO AFP
FOTO REUTERS ?? Een Duitse landbouwer in een uitgedroog­d veld met zonnebloem­en in het noordooste­n van Duitsland.
FOTO AFP FOTO REUTERS Een Duitse landbouwer in een uitgedroog­d veld met zonnebloem­en in het noordooste­n van Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium