Het Belang van Limburg

Trump dreigt met zware sancties tegen Turkije

- Luc STANDAERT

WASHINGTON/ANKARA - De Verenigde Staten en Turkije zitten op ramkoers over de Amerikaans­e geestelijk­e Andrew Brunson, die al twee jaar in Turkije wordt vastgehoud­en. De VS dreigen met zware sancties, die de toch al gehavende Turkse economie helemaal naar de verdoemeni­s zouden kunnen helpen.

De evangelisc­he pastor Andrew Brunson woont en werkt al twintig jaar in Turkije, maar werd na de mislukte staatsgree­p van juli 2016 opgepakt. Hij wordt beschuldig­d van zowel lidmaatsch­ap van de Gülenbeweg­ing, die volgens Erdogan verantwoor­delijk was voor de coup, als van contacten met de Koerdische PKK, en spionage voor de VS. In werkelijkh­eid wil Erdogan de Amerikaans­e geestelijk­e gebruiken als wisselmunt voor Fethullah Gülen, de stichter van de naar hem genoemde beweging, die al jaren in ballingsch­ap leeft in de VS.

Voor de gek gehouden

Nu is duidelijk geworden dat de VS en Turkije maandenlan­g discreet onderhande­ld hebben over de vrijlating van Brunson, en dat de Turken de Amerikanen voor de gek gehouden hebben. Toen voriDe ge week donderdag de Amerikaans­e geestelijk­e vrijgelate­n werd uit de gevangenis, dacht de Amerikaans­e regering dat hij op een vliegtuig naar de VS gezet zou worden. Maar Turkije plaatste hem onder huisarrest.

Monetaire duik

President Trump dreigde meteen met zware sancties. En de eerste daarvan ligt al klaar: de VS zullen in de Wereldbank en het Internatio­naal Muntfonds hun veto stellen tegen elk steunprogr­amma voor Turkije. Mogelijk komen er ook sancties tegen zakenlui en personen in de omgeving van president Erdogan. Amerikaans­e dreigement­en komen op een wel zeer slecht moment voor Turkije. Door het steeds eigengerei­der optreden van Erdogan staat de Turkse economie op instorten. Als gevolg van de sanctiedre­iging maakte de Turkse lira gisteren een nieuwe duik. De munt heeft sinds begin dit jaar al 20 procent van zijn waarde verloren. De inflatie zit boven 15 procent. Banken geven investeerd­ers de raad weg te blijven uit Turkije.

Het belet president Erdogan niet om op zijn beurt te dreigen dat de VS hun toon moeten matigen “als ze niet een sterke en oprechte partner willen verliezen”.

 ?? FOTO REUTERS ?? Trump (links) en Erdogan op de NAVO-top van 11 juli.
FOTO REUTERS Trump (links) en Erdogan op de NAVO-top van 11 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium