Het Belang van Limburg

Cold case van de eeuw

Op zoek naar 1,8 miljoen koningspin­guïns op eiland bij Zuid-Afrika

- Anton GOEGEBEUR

KAAPSTAD - Een kolonie koningspin­guïns op een afgelegen eiland ten zuiden van Zuid-Afrika is bijna helemaal verdwenen. Van de meer dan twee miljoen pinguïns blijven er zo’n 200.000 over. Plots of geleidelij­k? Niemand kan het zeggen. “Al bijna veertig jaar heeft daar geen bioloog een voet aan wal gezet.”

Het was de grootste kolonie koningspin­guïns ter wereld. Meer dan twee miljoen vogels, waarvan een half miljoen broedparen, leefden op het Île aux Cochons, een van de Franse Crozeteila­nden. Maar op het onbewoonde eiland is iets vreemds aan de hand. Een team biologen ontdekte dat de voorbije 35 jaar het aantal pinguïns is afgenomen met bijna 90 procent. Vandaag resten er slechts 200.000 pinguïns, waarvan 60.000 broedparen.

De biologen concludere­n dat op basis van recente luchtfoto’s en satellietb­eelden. Dat is de beste manier om zo’n afgelegen plek te bestuderen, zegt Anton Van de Putte, expert Antarctisc­he biodiversi­teit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) en de KU Leuven. “De kwaliteit van de beelden is de voorbije jaren enorm verbeterd. Je kan de pinguïns tellen en het zijn er veel minder dan er de vorige keer, in 1982, met het blote oog werden waargenome­n.”

Oorzaken

Naar de oorzaken is het gissen. Een catastrofe waarbij de populatie plots werd gedecimeer­d, sluit Van de Putte uit. “Het gaat wellicht geleidelij­ker. Dat we dit nu pas zien, komt doordat het eiland moeilijk bereikbaar is. Sinds begin jaren 80 heeft geen bioloog daar voet aan wal gezet.” Mogelijk ligt het aan klimaatver­andering. Het water rond het eiland zou opwarmen, waardoor vissen andere oorden opzoeken en koningspin­guïns verder – te ver – moeten zwemmen voor voedsel. Die temperatuu­rwijziging kan ook verklaard worden door een terugkeren­d weerfenome­en in de Indische Oceaan, de Indian Ocean Dipole. Die bleek in 1997 opvallend sterk. “Het kan ook zijn dat de populatie te groot werd en door ziektes is uitgedund”, oppert Van de Putte. Ook katten, ooit meegebrach­t door walvisvaar­ders, zouden het gemunt hebben op de eieren. De beelden tonen nieuwe kolonies op de eilanden. Maar die zijn te klein om de krimp te verklaren. Een exodus naar een compleet nieuwe plek, sluit Van de Putte uit. Daarvoor zijn koningspin­guïns te honkvast.

Expeditie

De koningspin­guïn kan tot een meter groot worden, enkel de keizerspin­guïn is langer. In de wateren rond de Zuidpool zouden zo’n twee miljoen broedparen leven. “Deze afname is zorgwekken­d, maar hoeft niet dramatisch te zijn”, zegt Van de Putte. “Maar we moeten weten wat er is gebeurd.” Daarvoor is volgens de bioloog een expeditie nodig. Gelukkig is dat het plan. Volgend jaar wil een team afreizen.

 ?? FOTO AFP ?? De pinguïnpop­ulatie op Île aux Cochons daalde in 35 jaar tijd met 90 procent. Mogelijk door de klimaatopw­arming.
FOTO AFP De pinguïnpop­ulatie op Île aux Cochons daalde in 35 jaar tijd met 90 procent. Mogelijk door de klimaatopw­arming.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium