Het Belang van Limburg

“Kinderen hebben groen nodig”

Hasselaar koopt stadsbosje om zoontje te laten spelen

- Mark VAN LUYK Stadsomvaa­rt

HASSELT - Bernd Wijnants (44) heeft een bos gekocht voor zijn zoontje Wolf (6). Midden in het centrum van Hasselt. “Ik wil dat mijn zoon, net zoals ik vroeger, buiten kan spelen met zijn vriendjes. In Hasselt wordt nauwelijks werk gemaakt van groene ruimtes in het stadscentr­um. Als de beleidsmak­ers niet voor groen zorgen, dan doe ik het maar zelf”, zegt hij.

Bernd Wijnants leidt ons rond in wat sinds een paar weken ‘Het bos van Wolf’ heet. Net geen 5 are groen, geprangd tussen de Windmolens­traat en de Kunstlaan. In het sterk verwilderd­e bos staan wat bomen, klimplante­n, hoge varens en netels. In de hoek staat een stenen huisje. “Ik heb er de sleutel niet van, dus ik weet niet wat erin staat. Dat zullen we binnenkort ontdekken”, lacht Bernd. “Ik heb dit lapje grond gekocht van een Hasseltse familie die er zelf al 25 jaar niet meer was geweest. Vroeger diende dit stukje groen als buitenverb­lijfje voor de wat rijkere burgers die op een appartemen­t in Hasselt woonden. Er staat zelfs nog een overwoeker­de schommel. Binnenkort ga ik hier met wat vrienden en sympathisa­nten de dode bomen, varens en netels snoeien, zodat we weer ons eigen stukje groen in de achtertuin hebben. Er komt ook een poortje en ik ga het bos van Wolf toegankeli­jk maken voor alle kinderen uit de straat.”

Het bos kostte hem ongeveer evenveel als de aankooppri­js van zijn huis twintig jaar geleden. “Ik heb er een nieuwe lening voor afgesloten en ik moet ieder jaar kadastrale belasting betalen op het tuinhuis, maar dat heb ik er voor over. Ik krijg heel vaak de reactie: ‘Wat mag je met dat stuk grond?’. Maar ik wil er helemaal niks mee. Dit is een bos om te spelen en om kampen te bouwen. Het is geen plek om te ondernemen. En dat zal het ook nooit worden.”

Bouwwoede

De zone achter het huis van Bernd is ingekleurd als groenzone. Er mag dus niet worden gebouwd. “Maar ik was er toch niet gerust in, met al die bouwwoede in deze stad. Zoiets kan op termijn toch nog bouwgrond worden. Dus leek het mij simpeler om het groen veilig te stellen door het zelf te kopen. Ik doe dit niet omdat ik tegen Hasselt ben, maar net omdat ik zoveel van deze stad hou.”

Het is voor Bernd ook een statement. “Heel veel mensen maken zich zorgen over het gebrek aan groen. En als er groen is, dan zit het achter dikke privémuren zoals

Dit is een bos om te spelen en om kampen te bouwen. Het is geen plek om te ondernemen. En dat zal het ook nooit worden

Bernd WIJNANTS

de tuin van de gouverneur­swoning. Toen ik deze aankoop op Facebook plaatste, kreeg ik meteen vragen van mensen die ook een stuk groen willen kopen in de binnenstad om het veilig te stellen. Als Hasselt nog gered wil worden van de bouwwoede, dan zal dat door de moeten burgers gebeuren. Al mijn buren zijn in ieder geval blij. Het is toch fijner om op groen uit te kijken dan op beton?”

Grote bezorgdhei­d

“Deze stad heeft gewoon nog veel te weinig groene plekken waar jongeren ongedwonge­n kunnen rondhangen. Er worden te veel dingen platgegooi­d zonder grondig na te denken. Neem nu het oude stadhuis. Waarom maak je op die plek geen groene zone midden in de stad? En ik denk er niet alleen zo over. Er is daar een grote bezorgdhei­d over in deze stad. Dat merk ik aan de reacties die ik krijg.”

“Ik heb niets tegen bouwondern­emers en ook niet tegen hoogbouw. Maar het zou logisch zijn dat je bij elk hoogbouwpr­oject ook denkt aan groene ruimte in de stad. Anders trekken jonge gezinnen allemaal weg. Kinderen hebben groen nodig.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bernd met zijn zoontje Wolf: “Heel veel mensen maken zich zorgen over het gebrek aan groen.”
FOTO SERGE MINTEN Bernd met zijn zoontje Wolf: “Heel veel mensen maken zich zorgen over het gebrek aan groen.”
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Het stukje bos ligt achter de Kunstlaan, in het centrum van de stad.
FOTO HBVL Het stukje bos ligt achter de Kunstlaan, in het centrum van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium