Het Belang van Limburg

Eerst inspiratie in Ikea, nu in souvenirsh­op

Peperdure designerta­s van Parijs modehuis bijna identiek aan goedkoop souvenir

- Kim CLEMENS

PARIJS - Balenciaga doet het weer. Het Parijse modehuis wordt voor de rechter gesleept door City Merchandis­e Inc., een New Yorks souvenirbe­drijf. De nieuwe kitscherig­e designerta­s van het label is namelijk een zo goed als exacte kopie van één van hun eigen draagtasse­n. Alleen vragen zij er een vijftienta­l euro voor en Balenciaga 1.500.

Demna Gvasalia, de Georgische creatief directeur van Balenciaga, oud-student van de Antwerpse Modeacadem­ie én de hipste ontwerper van het moment, is niet vies van leentjebuu­r. Er was de blauwe Balenciaga-tas die zó uit de bak met Frakta-tassen van Ikea leek te komen. Of het T-shirt met logo van DHL voor zijn eigen luxemerk Vetements. “Ik inspireer me graag op het alledaagse”, zei Gvasalia daarover in een interview met The Telegraph. Ook verwijten over gelijkenis­sen tussen het label Vetements en Maison Margiela – zijn vroegere werkgever – wuifde hij altijd weg als “inspiratie”. Maar zijn nieuwste inspiratie­bron brengt hem mogelijk in de problemen.

Ikea kon wel lachen

Kon Ikea nog lachen met de kopie, is het New Yorkse souvenirbe­drijf Merchandis­e Inc. minder geamuseerd. Het bedrijf heeft deze week bij de rechtbank in New York een klacht ingediend voor schending van het auteursrec­ht. Dat auteursrec­ht ligt op een kitscherig­e print van de skyline van Manhattan dat ze gebruiken voor gadgets van truien tot tassen en portefeuil­les. En dat nu door Balenciaga in een collectie handtassen en sweaters is gebruikt. Taylor Swift werd vorige week bijvoorbee­ld nog met zo’n roze Balenciaga-sweater gefotograf­eerd. Een “origineel design”, aldus het bedrijf in de klacht. Ze gebruiken als bewijsstuk ook Gvasalia’s eigen woorden tegen hem, die in een artikel met het magazine People eind vorig jaar zei: “Elk kledingstu­k dat ik maak is gebaseerd op een stuk dat al bestaat. Ik vind niks nieuws uit.”

The Fashion Law, een Amerikaans­e website over moderecht, denkt alvast dat deze klacht weleens in het nadeel van Balenciaga zou kunnen uitdraaien. Al komt het modebedrij­f er mogelijk met een kleine som van af. De tas is namelijk al fel in prijs gezakt. Een teken dat ze voor geen meter verkoopt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium