Het Belang van Limburg

Meningitis in vier vragen

-

“Virale meningitis.” Dat is de reden waarom Pieter Timmers verstek moet geven voor het EK. Dokter Ludovic Ernon van de dienst neurologie van het Ziekenhuis Oost-Limburg legt aan de hand van vier vraagjes uit wat dit precies betekent.

Wat is meningitis? Dr. Ernon:

“Zoals de naam het zegt is meningitis of hersenvlie­sontstekin­g een ontsteking van de hersenvlie­zen. Daarbij maken we het onderschei­d tussen meningitis, die veroorzaak­t wordt door een bacterie of door een virus. Dat is een belangrijk verschil. Een bacteriële meningitis kan immers levensbedr­eigend en besmetteli­jk zijn. Dat komt soms bij kinderen voor en dan haalt dat ook vaak de media. Een virale meningitis gaat normaal na enkele dagen voorbij. De exacte diagnose wordt gesteld aan de hand van een lendenprik (lumbaal punctie).”

Wat zijn de klachten?

“Naast koorts, misselijkh­eid en algemeen ziektegevo­el zorgt meningitis vooral voor hoofdpijn. Die klachten zijn vaak vrij hevig.”

Wat is de behandelin­g?

“Een bacteriële meningitis wordt behandeld met antibiotic­a, bij een virale hersenvlie­sontstekin­g behandelen we de patiënt symptomati­sch met pijnstille­rs en middelen tegen de misselijkh­eid. Ook een virale meningitis noopt doorgaans tot een verblijf van een paar dagen in het ziekenhuis. We hebben zo meerdere gevallen per maand.”

Wat zijn de gevolgen?

“Een virale hersenvlie­sontstekin­g heeft normaal geen blijvende gevolgen. Na een behandelin­g van enkele dagen in het ziekenhuis kan het dat er nog enkele dagen of weken een vermoeidhe­id sluimert, maar dit is omkeerbaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium