Het Belang van Limburg

Voorzitter trekt de kop, ondervoorz­itter in het wiel

Wil zich in de kijker blijven spelen bij coach Philippe Clement Veertien Genkse moedigen leggen 250 kilometer naar Esch-sur-Alzette af met de fiets

-

Het begon als een wild idee, Bart Gregoor van Café Coureur vormde het om tot een minutieus uitgestipp­elde tweedaagse. Onder leiding van voorzitter Peter Croonen, ondervoorz­itter Mathieu Cilissen en financieel directeur Filip Aerden leggen veertien moedige Genk-fans de 250 kilometer naar Esch-sur-Alzette af met de fiets.

“Hopelijk halen we tijdig de aftrap, ik heb er alvast een goed oog in”, glimlacht Genk-voorzitter Peter Croonen voor het vertrek aan de Luminus Arena. Het is even voor drieën in de namiddag, het eindpunt van de eerste etappe, het kasteel van Harzé, ligt 92 kilometer verderop. 1200 hoogtemete­rs

Voor hetzelfde geld hadden we hem in zijn Prishtina gesproken, een knotsgekke strafschop­penreeks besliste er anders over. Maar Edon Zhegrova (19) voelt zich ook in Luxemburg in zijn sas, tegen Fola Esch wil hij net als in de thuismatch knallen. “Elke kans wil ik grijpen, ook met een gewijzigd team. Dit is zo’n sterke kern dat we geen B-ploeg hebben.”

De zomervakan­tie bracht Edon Zhegrova thuis door. Dat zal voor hem altijd Prishtina blijven. Eerst maakte hij tegen Albanië voor Kosovo nog zijn tweede doelpunt in zijn derde interland, daarna was het zalig chillen met familie en vrienden.

Derby

“En trainen”, voegt hij er snel aan toe. “Ik heb niet stilgezete­n tijdens de zomer, ik wilde er meteen staan bij de start en daar pluk ik nu de vruchten van.” Zhegrova maakte inderdaad indruk tijdens de voorbereid­ing en dwong zo een basisplaat­s af tegen Olympiakos en Fola Esch. Vanavond is hij opnieuw aan zet, de riante uitgangspo­sitie kan zijn honger niet afremmen. “Wij willen altijd en overal voluit gaan. De concurrent­ie houdt ons scherp, er zit zoveel kwaliteit in deze groep. Van onderschat­ting krijgen de veertien fietstoeri­sten er op dag één gratis bij. “Ik heb deze zomer nog maar duizend kilometer op de teller, mijn doel blijft dit jaar drieduizen­d”, zegt Croonen. “We hebben een mooi groepje bij mekaar gekregen. Dit is geen wedstrijd, we mikken op een gemiddelde van ongeveer is na die 5-0 geen sprake, wij willen de positieve lijn doortrekke­n. Klaar zijn voor de derby, wij weten heus wel hoe fel dat leeft bij de supporters. (Lacht) Zeker ik, ik heb een jaar bij de jeugd van STVV gespeeld. Ik heb er mooie herinnerin­gen aan, sommige spelers van de A-kern ken ik goed. ”

Nagelbijte­n voor tv

De eerste Europese trip van het 25 kilometer per uur. Met een no drop policy, we rijden het tempo van de traagste.”

Dag twee kondigt zich als loodzwaar aan. Na het ontbijt volgt vanaf half acht rit twee richting Esch-sur-Alzette: 156 kilometer, 2400 hoogtemete­rs. Uit voorzorg met bezemwagen. seizoen had KRC Genk ei zo na naar Kosovo gebracht. Zijn Kosovo. Maar FC Prishtina verloor na een dubbele 0-0 de strafschop­penreeks tegen Fola Esch. “Ik heb de wedstrijd thuis live op televisie gezien”, zucht Zhegrova. “Het was ook voor mij nagelbijte­n. Uiteindeli­jk zijn mijn landgenote­n bezweken onder de druk. Dat is begrijpeli­jk. De Kosovaarse ploegen zijn nog nieuw in Europa, ze willen zo graag geschieden­is schrijven. Ik had dolgraag in het stadion in Mitrovica gespeeld met Genk. (Lacht) Het zou een hectische week geworden zijn.” Zhegrova is met zijn twee goals in drie interlands immers hot in Kosovo. Zeggen dat hij enkele maanden geleden nog twijfelde om in te gaan op een uitnodigin­g van… de Albanese nationale ploeg.

“Ik heb toen met mijn hart gekozen. En dat blijken altijd de juiste keuzes.”

Variatie

De enorme stappen die Edon Zhegrova de afgelopen maanden gezet heeft, verbazen coach Philippe Clement niet. Die jongen heeft voor zijn 18de nooit in een ploeg gespeeld. Hij heeft niet anders geweten dat hij een bal in de voeten kreeg en dan zoveel mogelijk tegenstrev­ers moest proberen te dribbelen. Maar hij is enorm leergierig en pikt snel dingen op.

De dribbelvaa­rdige rechtsbuit­en knikt heftig, als we hem met de woorden van zijn coach confronter­en. “Ik heb inderdaad nooit in een ploeg leren spelen. Samen bewegen, ruimte maken voor mekaar. De bal op het juiste moment op de juiste plaats vragen. En daarna variëren in mijn acties. Niet altijd de dribbel naar mijn linkervoet maar soms de dubbelpass opzoeken of snel voorzetten. Zelfs met mijn mindere rechter, waar ik de jongste maanden erg veel op getraind heb.”

“Zo kan ik tegenstrev­ers doen twijfelen, waardoor ik dan weer ruimte krijg om mijn favoriete dribbels uit te voeren”, besluit Zhegrova. “Het leuke is dat het steeds natuurlijk­er gaat, dat ik alsmaar minder moet nadenken over de looplijnen. De vrucht van de vele trainingen en het vertrouwen van de coach.”

Ik moet steeds minder nadenken over de looplijnen en gebruik veel vaker mijn rechtervoe­t. Daar heb ik veel op getraind

Edon ZHEGROVA

“Esch ligt op bijna 500 meter hoogte, het laatste stukje wordt pittig”, besluit Croonen. “Arriveren we zoals gepland om half vier, dan kunnen we ons zelfs douchen in het stadion. Het wordt een memorabele Europese trip.”

PS: de terugrit wordt met de bus afgelegd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Voorzitter Croonen (midden) tussen de andere fietstoeri­sten.
Foto JEFFREY GAENS Voorzitter Croonen (midden) tussen de andere fietstoeri­sten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium