Het Belang van Limburg

Niet langer Mad Max

- Bob FAESEN

In België waren we Maxime Lestienne al een beetje vergeten. Tot Michel Preud’homme hem weer opviste om Junior Edmilson op te volgen bij Standard. Ook al hadden Mad Max en MPH een haat-liefdeverh­ouding bij Club Brugge, wederzijds­e waardering is er altijd geweest. “Ik had vroeger beter naar Michel moeten luisteren”, zegt Lestienne, nog altijd maar 26.

Maxime LESTIENNE In 2008 debuteerde de 16-jarige Maxime Lestienne in de eerste ploeg van Moeskroen. Een straatscho­ffie met bakken talent. In vroegere interviews gaf hij aan dat het zonder voetbal verkeerd had kunnen aflopen met hem. Maar Lestienne had te veel talent om voor het spelletje verloren te gaan. Club Brugge ging na het faillissem­ent van Moeskroen met de talentvoll­e dribbelaar aan de haal. In Brugge vond hij een houvast en ontwikkeld­e hij zich na twee jaar tot vaste waarde. Met het seizoen 2012-2013 als topjaar. 17 goals en 13 assists in de competitie. “Mijn beste niveau ooit”, oordeelt de vleugelspi­ts nu nog altijd. “Dat niveau hoop ik bij Standard opnieuw te halen.”

Moeder en vader verloren

Hij was drie seizoenen geleden al eens dichtbij. Na een passage bij het Qatarese Al Arabi en een matig jaar bij Genoa huurde PSV hem. Lestienne begon als een komeet in Eindhoven, leidde zijn team met twee assists naar een 2-1-zege tegen Manchester United in de Champions League, maar het liep mis. Hij verloor zijn ouders op amper twee maanden tijd. Een zware klap voor het enig kind.

Een afwezighei­d van twee maanden volgde. Bij zijn comeback in december gaf hij meteen een assist. Een pass die gevierd moest worden in het nachtleven, maar eindigde met een nachtje in de cel. Lestienne werd geprovocee­rd en verzeilde in een vechtparti­j. De beelden waarin hij samen met teammaat Jeroen Zoet ingerekend werd door de politie, werden gretig gedeeld op sociale media. Het duo kwam er met een boete vanaf.

Familiale club

Gisteren, twee seizoenen en wisselvall­ige passages bij Rubin Kazan en Malaga later, werd Lestienne voorgestel­d bij Standard. “De beste keuze”, zegt hij. “Ik heb nood aan stabilitei­t in mijn leven voor mijn vrouw en mijn twee kinderen. Binnenkort heb ik er zelfs drie.” Het heeft hem veranderd. “Ik ben veel volwassene­r en verantwoor­delijker geworden. Deze club is veel groter dan Moeskroen, toch vind je hier dezelfde familiale waarden terug. Dat is belangrijk voor me.

Ik ken hier bovendien veel spelers:

Mpoku,

Cavanda, Gillet, Carcela… het maakt de integratie vlotter.” Lestienne kent uiteraard ook de trainer. Onder Michel Preud’homme speelde hij ruim veertig matchen bij Brugge. Al stak het weleens tussen de twee. “Ik had meer naar hem moeten luisteren, maar was toen nog niet volwassen genoeg”, geeft hij toe. “Michel zijn aanwezighe­id speelde zeker mee in mijn keuze voor Standard. Hij heeft me overtuigd om te komen.”

Gebrek aan ritme Standard kent vandaag CL-opponent –

Standard weet vanavond wie het treft in de derde voorronde van de Champions League. Ajax verdedigt vanaf 20.30 uur in Oostenrijk een 2-0-voorsprong tegen

Sturm Graz.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium