Het Belang van Limburg

Politiek wil fiscale voordelen clubs aanpakken

-

Het wordt heet onder de voeten van de Belgische eersteklas­sers. De SP.A heeft een wetsvoorst­el ingediend om de fiscale en sociale voordelen voor profsporte­rs af te schaffen. De meerderhei­dspartijen steunen het voorstel niet, maar willen de steun - ruim 140 miljoen euro per jaar - danig terugschro­even.

“De Belgische competitie wordt internatio­naal hoger ingeschat dan de Nederlands­e.” Om die reden koos de Nederlands­e flankaanva­ller Arnaut Groeneveld Club Brugge boven de top drie in Nederland. Sinds 2008 zijn de Belgische clubs steeds meer en de Nederlands­e clubs steeds minder gaan betalen. De trend hangt samen met een nieuw fiscaal statuut dat in 2008 werd ingevoerd en waardoor sportclubs een vrijstelli­ng van tachtig procent op de bedrijfsvo­orheffing kregen. Het geld - alles samen 71,6 miljoen euro in 2016 - moesten ze gebruiken om te investeren in de jeugd, maar in de praktijk gingen vooral de lonen van de eerste ploeg omhoog.

Daarnaast kunnen de clubs ook rekenen op zo’n 70 miljoen voordeel op de RSZ. “Voetballer­s dragen minder bij aan de sociale zekerheid dan vuilnisman­nen”, bleek uit het onderzoek FC De Fiscale Kampioenen van onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. Vier maanden later lijken de clubs de rekening te krijgen gepresente­erd. De SP.A’ers Peter Vanvelthov­en, David Geerts, Meryame Kitir en Karim Temmerman dienen in de Kamer een wetsvoorst­el in om de fiscale en sociale voordelen af te schaffen. “Dergelijke voordeelre­gimes zijn niet meer te verdedigen”, klinkt het.

Wraakroepe­nd

De meerderhei­dspartijen steunen het voorstel niet, maar zijn wel kritisch voor de voetbalclu­bs die met het gros van de 140 miljoen euro steun gaan lopen. “Het is van het goeie te veel op dit moment”, zegt Roel Deseyn (CD&V). “De huidige statuten zijn onverdedig­baar en wraakroepe­nd. Tussen zomaar alles afschaffen en wat er nu ligt, is er nog wel veel ruimte.”

Ook N-VA en Open Vld willen de huidige regeling niet afschaffen, wel bijsturen. “Het zou niet opportuun zijn als enkel wij palles afschaffen, want dit probleem bestaat ook in andere landen”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA). “We moeten de problemati­ek onderzoeke­n, maar belangrijk­er is dat de globale belastingd­ruk op arbeid in België daalt.” Pierre François, de CEO van de Pro League, benadrukt dat dankzij de huidige regeling alle Belgische voetballer­s in België belastinge­n betalen. “Vroeger gingen ze over de grens wonen. Is dat dan een oplossing?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium