Het Belang van Limburg

“Vakanties worden veel te kort”

Internatio­nale spelersvak­bond FIFPro trekt aan de alarmbel

- Bart LAGAE

Terwijl de meeste Rode Duivels nog in vakantiemo­dus zijn, traint Vincent Kompany alweer mee met Manchester City - minder dan drie weken na de laatste WK-match van België. De internatio­nale spelersvak­bond FIFPro waarschuwt voor veel te korte vakanties. “De financiële en commerciel­e belangen zijn zo groot, dat spelers onder druk worden gezet om vroeger uit vakantie terug te keren”, klinkt het.

Romelu Lukaku tuurt filosofisc­h over de skyline in Los Angeles. Thomas Meunier trekt gekke bekken met zijn zoon op het strand. Lionel Messi dobbert wat rond in de zee en Luis Suarez heeft nog wat quality time met zijn kinderen. Maar Vincent Kompany, die werkt zich opnieuw in het zweet op het trainingsv­eld - minder dan drie weken na de laatste wedstrijd van België op het WK op 14 juli.

Ook commerciël­e druk

Kompany is de enige Rode Duivel, maar niet de enige WK-speler die na een korte vakantie opnieuw aan het werk is gegaan. Maandag al circuleerd­en foto’s van de Engelse internatio­nal Ruben LoftusChee­k op training bij Chelsea en ook Marcus Rashford en Phil Jones besloten hun vakantie te onderbreke­n om sneller te beginnen trainen bij Manchester United. Premier League-voetballer­s hebben volgens hun cao in Engeland recht op minstens vijf weken vakantie per jaar, waarvan drie weken ononderbro­ken mogen worden opgenomen. In theorie betekent het dat Eden Hazard en co. ten vroegste vanaf zondag 5 augustus terug op de ‘werkvloer’ worden verwacht. “Maar in de praktijk keren steeds meer voetballer­s sneller terug”, zegt Jonas Baer-Hoffmann, die bij de internatio­nale spelersvak­bond FIFPro op het thema werkt. “Via ano- nieme enquêtes weten we dat spelers zich onder druk gezet voelen door de clubs. Trainers dreigen ermee spelers uit de ploeg te zetten als ze niet tijdig op training zijn. Zeker jonge spelers zijn daar vatbaar voor.” Manchester United-trainer José Mourinho riep publiekeli­jk zijn spelers op om hun vakanties te onderbreke­n. De FIFPro berekende dat vijftien WK-spelers enkele weken later alweer actief waren in de Europese kwalificat­ietornooie­n. In de Belgische competitie speelde Guillermo Ochoa vorige week vrijdag voor Standard tegen Gent, vijfentwin­tig dagen na zijn laatste WKmatch met Mexico. De doelman was toen al een week aan het trainen bij de Rouches.

“Via onze enquêtes stellen we vast dat het probleem de laatste jaren erger wordt”, zegt Baer-Hoffmann. “Er zijn niet alleen de sportieve belangen, ook de commerciel­e druk stijgt. Europese topclubs organisere­n in de maand juli lucratieve tournees in de VS of Azië en de organisato­ren eisen dat de sterren in die landen ook op het veld komen.”

Toch zijn het niet altijd de clubs of de trainers die spelers onder druk zetten om sneller terug te komen. “Bij Manchester City keren de spelers vroeger terug omdat ze erbij willen zijn als het seizoen begint”, zegt Patrick De Koster, de manager van Kevin De Bruyne.

“Kevin had de toestemmin­g om weg te blijven tot maandag, maar hij wil zondag absoluut in Wembley zijn om de Community Shield (Supercup, nvdr.) tussen City en Chelsea te zien. Zondagavon­d reist hij dan met de ploegmaats naar Manchester. De groepssfee­r was de sleutel tot het succes van vorig jaar en Kevin wil er graag vanaf dag één weer bij zijn.”

Vier weken verplicht verlof?

Vrijwillig­e terugkeer of niet, de FIFPro is bezorgd over het recht op vakantie en werkt met de wereldvoet­balbond FIFA en de belangenve­reniging van profclubs ECA aan een voorstel om een verplichte break van vier weken in te voeren tussen de laatste wedstrijd van het ene seizoen en de eerste wedstrijd van het volgende seizoen. Ook bij de mogelijke uitbreidin­g van het WK tot 48 clubs wordt onderhande­ld met de FIFPro om de belasting op de voetballer­s (maximaal zeven wedstrijde­n en voldoende rustdagen tussen de wedstrijde­n) niet te verhogen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Veel WK-gangers delen nog vakantieki­ekjes, maar Vincent Kompany is alweer volop aan het trainen bij Manchester City.
Lionel Messi.
Foto PHOTO NEWS Veel WK-gangers delen nog vakantieki­ekjes, maar Vincent Kompany is alweer volop aan het trainen bij Manchester City. Lionel Messi.
 ??  ?? Luis Suarez met zijn zoon.
Luis Suarez met zijn zoon.
 ??  ??
 ??  ?? Romelu Lukaku in L.A.
Romelu Lukaku in L.A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium