Het Belang van Limburg

Hoofd van beeld godin Minerva verdwenen in Alden Biesen

Mysterie in Engelse tuin van landcomman­derij

- Johnny GEURTS

In de Engelse tuin van Alden Biesen is het hoofd van de godin Minerva verdwenen. Het onthoofde beeld in de Romeinse kapel verscheen al her en der op Facebook. Is de verdwijnin­g een feit van bruut vandalisme of heeft het te maken met de recent opgezette dagattract­ie van ‘Bilzen Mysteries’? Er is melding van gemaakt bij de politie, maar de directie van Alden Biesen wil pas vandaag een verklaring afleggen.

Vooralsnog is het een raadsel hoe en door wie het hoofd werd weggekaapt van het beeld in de tempel van Minerva. De uit mergelsten­en opgetrokke­n Romeinse tempel staat in de recent verfraaide Engelse tuin van de landcomman­derij van Alden Biesen. Wandelaars zagen zaterdag nog een intact beeld op. Maar zondag werd dan de onthoofdin­g van het beeld vastgestel­d. De afgelopen dagen werd in het park naarstig gezocht naar het vermiste hoofd. Maar nergens was er een spoor te bekennen van het goddelijke hoofd van de godin der wijsheid.

Sleutelrol

Bij het ontwerp van de Engelse Tuin 230 jaar geleden kreeg de Minervatem­pel een sleutelrol op een boogscheut van het theepavilj­oen. Het beeld, ook bekend als de beschermst­er van de burcht, kijkt al eeuwen uit over het park met zicht op het kasteel. Tot voor kort stond er een hoog hek rond de tempel, maar bij de heraanleg van de Engelse tuin is die afschermin­g weggenomen.

De tuin is een van de weinige publieke Engelse tuinen in België en kent sinds de attractie ‘Bilzen Mysteries’ een enorme uitstralin­g. Bij de attractie kunnen de bezoekers dansende nimfen spotten rond de majestueuz­e tempel.

Facebook

Intussen verschenen op Facebook al foto’s van het gemolestee­rde beeld. Daarmee heeft de landcomman­derij er een nieuw mysterie bij. De politie kwam gisteren ter plaatse om de vaststelli­ngen te noteren. De directie van Alden Biesen was gisteren nog niet bereid om een officiële verklaring vrij te geven over de onthoofdin­g van het Romeinse beeld.

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? Een nieuw mysterie op het domein van de landcomman­derij Alden Biesen: waar is het hoofd van Minerva?
Foto JOHNNY GEURTS Een nieuw mysterie op het domein van de landcomman­derij Alden Biesen: waar is het hoofd van Minerva?
 ?? Foto TOM PALMAERS ??
Foto TOM PALMAERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium