Het Belang van Limburg

De Vogelsanck is nog lang niet uitgezonge­n

Nieuw huurcontra­ct en dochter verzekeren toekomst van volkscafé

- Dirk JACOBS

Winnende nummers:

5 - 15 - 21 - 28 - 30 - 31 - 38 - 40 - 42 46 - 50 - 51 - 52 - 54 - 55 - 60 - 62 - 63 64 - 67

Winnende nummers: 0 - 6 - 5

Goed nieuws voor liefhebber­s van de typische volkscafés: De Vogelsanck in de Hasseltse Demerstraa­t blijft open. “We hebben na lang onderhande­len een nieuw huurcontra­ct getekend voor 9 jaar”, zegt uitbater Guy Vanstraele­n (63), die zijn dochter Daphnee (26) mee aan boord neemt als zaakvoerde­r. “Zij gaat op termijn het café runnen. Zelf hoop ik tot mijn zeventigst­e te kunnen voortdoen, daarna is het goed geweest.”

Hoe lang De Vogelsanck precies bestaat, is niet duidelijk. Maar het pand op de hoek van de Demerstraa­t en de Witte Nonnenstra­at stond al eeuwenlang bekend als herberg/afspanning ‘Het Landt van Vogelsanck’, toen de familie Vanstraele­n in het begin van de 20ste eeuw eigenaar werd. Een tijdlang was het zelfs een hotel. “Het hotelzilve­rwerk van mijn grootmoede­r bewaren we nog altijd in een kast in het café”, zegt Guy.

Toch leek er lange tijd een einde aan dit stukje Hasseltse geschieden­is te komen. “Onze klanten waren in paniek, ze hoorden allerlei geruchten circuleren. Maar het heeft lang geduurd voor er een akkoord was met de huisbaas, de brouwerij en wijzelf. De huurprijs is intussen naar een aanvaardba­ar niveau gedaald, De Vogelsanck is weer springleve­nd en zal dat ook

Onze klanten waren in paniek, ze hoorden allerlei geruchten. Maar De Vogelsanck is weer springleve­nd en zal dat ook blijven

Guy VANSTRAELE­N

Uitbater blijven. We zijn een stamcafé met echt heel veel vaste klanten. Een oudere generatie misschien, maar met de inbreng van Daphnee verwachten we dat ook jongeren ons zullen ontdekken. Het leek in Hasselt bijna mode dat volkscafés sneuvelen. Zover hebben wij het niet laten komen.”

Behoud

Er werd een nieuw huurcontra­ct getekend voor negen jaar, nadien nog twee keer verlengbaa­r voor dezelfde periode. “We houden alleszins wat goed is”, zegt Daphnee. “Kleine opfriswerk­en gaan we wel doen. Maar bijvoorbee­ld aan het smeedijzer­en terras, komen we zeker niet. Dan is het De Vogelsanck niet meer en voelen de mensen zich hier niet langer thuis. Als student aan de hotelschoo­l in Koksijde heb ik patisserie leren waarderen. Dat voegen we stilaan toe aan de uitgebreid­e menukaart. Nu al meteen met zelfgemaak­te wafels en appeltaart. Ik ben hier op mijn veertiende aan de afwas begonnen, heb alle stappen doorlopen en ik heb intussen wat ervaring in andere restaurant­s opgedaan. Nu ben ik vastbeslot­en om De Vogelsanck verder uit de bouwen als de authentiek­e zaak die onze voorouders hier gestart zijn.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Uitbater Guy Vanstraele­n en dochter Daphnee.
FOTO SVEN DILLEN Uitbater Guy Vanstraele­n en dochter Daphnee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium