Het Belang van Limburg

Jenevermus­eum toont drie Vlaamse topstukken

-

Drie objecten in de vaste collectie van het Jenevermus­eum zijn erkend als ‘Vlaams topstuk’. Deze drie stukken mogen Vlaanderen niet verlaten zonder toestemmin­g van de Vlaamse overheid. Bovendien kunnen voor deze stukken subsidies worden aangevraag­d voor conservati­e en restaurati­e.

“Objecten krijgen niet zomaar het label van Vlaams Topstuk”, zegt museumdire­cteur Davy Jacobs. “We zijn dus bijzonder trots dat we er maar liefst drie kunnen tonen. Het gaat om de 17de-eeuwse helm van een keramische alambiek (in langdurige bruikleen van het MAS in Antwerpen), de 18deeeuwse alcohol- en likeurinst­allatie Van Thorenburg-Mestdagh (in bruikleen van het MIAT in Gent) en de likeurtafe­l met stoomketel uit stokerij Severy (1913-1923) uit ons eigen collectie.”

“Als expert koos ons museum er expliciet voor om het dossier regionaal open te trekken naar gedistille­erd erfgoed in andere collecties in Vlaanderen”, legt schepen van cultuur Karolien Mondelaers (CD&V) uit. “Het dossier voor de topstukken­lijst werd zo een dossier ‘erfgoed rond gedistille­erd’ met drie kandidaat-topstukken uit drie verschille­nde Vlaamse collecties.”

“Distilleer­toestellen uit de dertiende tot achttiende eeuw zijn erg zeldzaam”, motiveert Vlaams minister van cultuur Sven Gatz de opname in de topstukken­lijst. “Ook productiea­pparatuur uit de negentiend­e tot het begin van de twintigste eeuw is eerder schaars. Bovendien verdwenen veel koperen toestellen en installati­es tijdens de Eerste Wereldoorl­og omdat ze door de Duitsers werden opgeëist. De drie nieuwe topstukken vormen dus een zeldzame en onmisbare schakel in het erfgoed voor het distillere­n van alcohol in de Lage Landen.”

 ?? FOTO KRISTOF VRANCKEN ?? De likeurtafe­l met stoomketel uit stokerij Severy.
FOTO KRISTOF VRANCKEN De likeurtafe­l met stoomketel uit stokerij Severy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium