Het Belang van Limburg

Tongenaar wint internatio­nale wedstrijd voor koormuziek

- Dirk ROEFFLAER

Herman Lemmens (57) uit Tongeren heeft de internatio­nale compositie­wedstrijd van Alden Biesen gewonnen. Hij was de enige amateur tussen profession­als. Zijn werk zal opgevoerd worden tijdens de mis van 15 augustus in de O.L.V.basiliek die live wordt uitgezonde­n op Radio 1.

De Internatio­nale Zomeracade­mie Alden Biesen organiseer­de, samen met Musica Sacra Basiliek Tongeren vzw, een compositie­wedstrijd voor nieuwe koormuziek die in de liturgie gebruikt kan worden. Herman Lemmens won, ook al was het zijn eerste deelname aan een wedstrijd. “Ik ben al van kindsbeen af met muziek bezig. Als een gepassione­erde amateur, want ik ben nooit naar een conservato­rium geweest”, vertelt deze autodidact. Hij volgde een cursus piano en blokfluit in de Tongerse Pentagoon Academie en is lid van verscheide­ne Tongerse koren. “Ik heb met vallen en opstaan muziek leren schrijven.” Lemmens is ook de anonieme componist die een Kroningsmi­s geschreven heeft ter gelegenhei­d van de Tongerse Kroningsfe­esten in 2016. “Ik had de mis anoniem opgestuurd naar kapelmeest­er Jan Peeters, maar via een tip heeft hij mij toch ontmaskerd.” Herman Lemmens werkt als secretaris op de administra­tie van het Tongerse Parket. Hij gaat te voet naar zijn werk en doet onderweg in- spiratie op: “De wisseling van de decors houdt mijn hoofd fris”, grapt Herman die geen verdere muzikale plannen heeft. “Ik heb niet de tijd om me meer met muziek bezig te houden, maar ik vind het prima zoals het nu is.”

Zijn ‘missa signum magnum apparuit’ wordt op 15 augustus live uitgezonde­n op Radio 1 tijdens de hoogmis in de O.L.V.-basiliek.

 ?? FOTO DIRO ?? Herman Lemmens noemt zichzelf een ‘gepassione­erd muziekamat­eur’.
FOTO DIRO Herman Lemmens noemt zichzelf een ‘gepassione­erd muziekamat­eur’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium