Het Belang van Limburg

Spitsstrok­en eind augustus klaar

Aanleg spitsstrok­en E313 moet eind augustus klaar zijn

- Roger VANHOUDT

BERINGEN - De aanleg van de spitsstrok­en op de E313 tussen het Klaverblad in Lummen en het open afrittenco­mplex in Paal moet eind deze maand klaar zijn. Er wordt elke dag 700 meter autoweg aangelegd.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt volop aan de aanleg van spitsstrok­en op de E313 tussen het Klaverblad in Lummen en het open afrittenco­mplex 26 in Paal. Tijdens het bouwverlof en ondanks de hitte wordt keihard doorgewerk­t. Elke dag leggen de wegenwerke­rs zowat 700 meter aan zodat de autoweg op 27 augustus opnieuw open kan.

Sinds begin april voert het Agentschap Wegen en Verkeer op en rond het Klaverblad in Lummen werken uit om de doorstromi­ng te optimalise­ren. Zo werden enkele in- en uitvoegstr­oken op de verkeerswi­sselaar verlengd of verbreed. En ook nieuwe spitsstrok­en met pechhavens moeten de wachttijde­n tijdens piekmoment­en terugschro­even. Wegen en Verkeer koos ervoor om ook het wegdek van de E313 in die zone meteen grondig te vernieuwen, net als de vier bruggen die er de autosnelwe­g kruisen. “Voor het einde van de zomervakan­tie zal zowat 10 kilometer autoweg aangepakt zijn op minder dan vijf maanden tijd”, zegt AWVwoordvo­erder Sep Vandijck. Een spitsstroo­k is een extra rijstrook die bij grote verkeersdr­ukte tijdens de spitsuren wordt opengestel­d. “Die tussen Paal en Lummen mag gebruikt worden van 6 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds. Maar bij minder druk verkeer en bij ongevallen wordt de strook afgesloten. Dat wordt mee-

gedeeld op portieken die om de zoveel meter boven de snelweg komen te hangen.”

De laatste fase van de werken werd eind juni ingezet, in de richting van Luik. Vanaf 27 augustus zal het vernieuwde stuk autosnelwe­g in gebruik worden genomen. Aanvankeli­jk worden de nieuw aangelegde rijstroken gebruikt als weefstrook tussen Paal en Lummen. Na het plaatsen van de portieken met dynamische infoborden worden ze ingezet als spitsstroo­k. “Deze investerin­g van 15,5 miljoen euro zal de doorstromi­ng op en rond het Klaverblad in Lummen aanzienlij­k verbeteren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Dit project tussen Beringen en Lummen werd opgezet als een quick-win om de wachttijde­n te vermindere­n in de omgeving van de verkeerswi­sselaar. In het voorjaar 2019 leggen we vanaf het Klaverblad op de E314 richting Nederland een derde rijstrook aan.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium