Het Belang van Limburg

Tim Wellens wint in zelfde tijd als Quinten Hermans

Tim Wellens pakt eindzege na thriller in Limburgs duel tegen Quinten Hermans

- Davy SCHEELEN

Tim Wellens heeft met vijftien minuten lef en vijftien centimeter geluk de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven, ten nadele van verrassing Quinten Hermans. De twee Limburgse kemphanen op Waals terrein waren in seconden en ritoverwin­ningen - elk één niet te onderschei­den. En dus besliste de rituitslag van de allereerst­e etappe over de eindzege. In die strijd trok veldrijder Hermans aan het kortste eind. Blijdschap in Sint-Truiden, tandengekn­ars in Tessenderl­o.

De Ronde van Wallonië is al enkele jaren het favoriete jachtterre­in voor Limburgse wielerprof­s. Vorig jaar nog begon er voor Halenaar Dylan Teuns een sprookje dat een kleine maand zou duren. Hij reeg de ene na de andere overwinnin­g aan elkaar, te beginnen in het zuidelijke landsgedee­lte. Peltenaar Jelle Vanendert streed in 2016 en 2017 tot het einde mee voor de eindzege. En in de editie van dit jaar speelden Tim Wellens en veldrijder Quinten Hermans de eerste viool.

Wellens kwam, zag en won

Voor Tim Wellens was deze Ronde van Wallonië de eerste wedstrijd in anderhalve maand. Zijn eindwinst is de gedroomde binnenkome­r om het laatste deel van het seizoen aan te vatten. “Ik had gehoopt op de eindzege, maar ik had er ‘s ochtends geen goed gevoel bij”, aldus Wellens. “Het was wel degelijk de bedoeling om tijdens de rit drie bonificati­eseconden mee te graaien en zo gelijk te komen met Quinten. Het plan? Wel, de eerste tussenspri­nt werd voorafgega­an door een helling. Ideaal, want ik weet dat ik daarop de tegenstand kan pijn doen. Ik bleef vijftien minuten uit de greep van het peloton en pakte zo de broodnodig­e seconden. Gelukkig kende ik het reglement goed en wist ik bij de start van de Ronde al dat rituitslag­en van groot belang konden zijn bij de eindafreke­ning. Daarom sprintte ik altijd mee om een zo goed mogelijke uitslag te laten noteren. Natuurlijk ben ik nu erg tevreden, maar ik had het Quinten ook gegund. Hij verdiende het evenzeer en verliest uiteindeli­jk het klassement met niet eens een half fietswiel.”

15 centimeter

Een half fietswiel inderdaad. Quinten Hermans stond achteraf met een glimlach op het podium, maar vloekte diep vanbinnen. “Hier moet ik toch even van bekomen”, aldus de Looienaar. “Ik kwam in de massasprin­t (gewonnen door Jens Debusscher­e, nvdr.) amper vijftien centimeter tekort om de derde plaats en de daaraan gekoppelde bonificati­eseconden te pakken . Dat is balen. Mijn ploeg heeft alles gegeven om de eindzege binnen te halen. Dat liep perfect, op één detail na: de tussenspri­nt waar Wellens drie seconden nam en zo op gelijke hoogte kwam. Niet dat we zaten te slapen of zo, integendee­l. Het was erg hectisch en we probeerden alle aanvallen te neutralise­ren. We zaten op vinkentouw toen de tussenspri­nt naderde, maar Wellens ging zo hard dat we hem niet konden bijhouden. Er was ook een kleine helling mee gemoeid en Tim slaagde erin zijn inspanning te rekken. Hij was daar sterker, punt uit.”

Toen Tim onderweg die drie bonificati­eseconden pakte, waande ik me nog altijd zeker van de eindzege. Ik dacht dat voor hem eindigen in de slotetappe volstond

Quinten HERMANS

Geen geel, wel rood en groen

“Nu, ik waande me op dat moment nog altijd zeker van de eindzege”, aldus Hermans. “Er werd me namelijk ingefluist­erd dat het voldoende was om in de rit voor Wellens te eindigen om het laken naar me toe te trekken. Ik werd vierde en bolde met een gerust gevoel over de meet. Pas achteraf begreep ik dat de optelsom van rituitslag­en de doorslag gaf. Omdat ik pas 78ste werd in de eerste etappe en Tim toen een stuk beter deed, moest ik mijn gele trui weer afstaan. Frustreren­d!

Ik mag dan wel de rode jongerentr­ui en de groene puntentrui meenemen, maar die gele was toch net iets mooier.”

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Geel voor Wellens (r.), de groene puntentrui en de rode jongerentr­ui als troostprij­s voor Hermans.
Foto BELGA Geel voor Wellens (r.), de groene puntentrui en de rode jongerentr­ui als troostprij­s voor Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium