Het Belang van Limburg

Eerste Zeeuwse mosselen in de winkel

“Kleinere schelpen maar wel veel meer vlees”

- Geert HOUBEN

YERSEKE - Het Zeeuwse mosselseiz­oen is gisteren op een originele manier gestart: de eerste oogst in Yerseke werd met een onderzeeër boven water gebracht. Wij doken mee naar de mosselbank­en op de bodem van de Oostersche­lde en konden even later vaststelle­n dat ze dit jaar heerlijk zijn. “De mosselen hebben dit jaar hun energie vooral in het vlees gestoken. De schelp is kleiner, maar het vleesperce­ntage is met ruim 30 procent hoger dan de voorbije jaren”, zegt Anthony Riedijk, een van de 88 Zeeuwse mosselkwek­ers.

Nu is het officieel: de eerste Zeeuwse bodemcultu­urmosselen liggen in de winkel. De exemplaren die u er de voorbije weken al vond, kwamen uit de Duitse Waddenzee en uit Ierse en Engelse baaien. Een minderheid was afkomstig van Zeeuwse hangcultuu­r, amper goed voor 5 procent van de totale productie. “Liefhebber­s verkiezen de echte bodemcultu­urmosselen. De smaak is beter”, klinkt het in de officieuze mosselhoof­dstad Yerseke.

Schelpen

De start van het Zeeuwse mosselseiz­oen liet dit jaar vijf weken langer op zich wachten. “Het is en blijft een natuurprod­uct. Naar de reden is het gissen. We starten in elk geval met goedgevuld­e mosselen. Het warme weer zorgt voor meer vlees. Er zijn nu al mosselen met een vleesperce­ntage van 34 procent, andere jaren komen we nauwelijks aan 30 procent”, zegt Nico van Zantvoort van de Nederlands­e Mosselveil­ing. Goed nieuws dus, ook al zweren veel Belgen bij grote mosselen en vallen de schelpen dit jaar klein uit. “Maar wat ben je daarmee als er minder vlees inzit? Nu krijg je voor een kilo mosselen meer dan 300 gram vlees. Dat de schelpen groot moeten zijn, is een perceptief­out van de Belgen”, zegt Nico. “Mogelijk waren de schelpen groter als het meer geregend had. Meer zoet water in de Oostersche­lde kan hierin een rol spelen”, vult kweker Anthony Riedijk aan.

Het bovenhalen van de eerste Zeeuwse mosselen gaat elk jaar met de nodige show geming, paard. Ruim honderd Belgische en Nederlands­e lekkerbekk­en voeren mee op de boot YE-100, die de eerste oogst aan land bracht. Zogezegd opgevist door een onderzeeër – iets wat in de realiteit eigenlijk onmogelijk is. Drebbel heette het duikbootje, waarin buiten de kapitein nog plaats was voor twee personen. De uitnodigin­g om mee te varen sloegen we niet af. Al na drie meter duiken kwamen de onderwater­akkers op de bodem in zicht, waar de mosselen groeien om na twee jaar consumptie­rijp te zijn.

“Na bijna 25 jaar hebben wij letterlijk de bakens verzet. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderen­de stro- heeft invloed op de mosselkwee­k. Verschille­nde gebieden zijn inmiddels niet meer bruikbaar. De onderwater­akkers schuiven nu wat op en meerdere hectaren worden teruggegev­en aan de natuur. De verwachtin­g is dat de vernieuwin­g van de kweekperce­len zowel de productie als de kwaliteit van de Zeeuwse mossel ten goede gaat komen”, zegt Addy Risseeuw van de Producente­norganisat­ie Mosselcult­uur. Hij geeft nog mee dat de veilingpri­js van 1 tot 3,50 euro dit jaar lichtjes hoger ligt dan afgelopen jaar en dat België goed is voor 65 procent van de afzet van de Zeeuwse mosselen.

 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Duikboot Drebbel brengt met het nodige spektakel de eerste Zeeuwse mosselen van het jaar aan boord. Onze reporterva­art mee in de onderzeeër.
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR Duikboot Drebbel brengt met het nodige spektakel de eerste Zeeuwse mosselen van het jaar aan boord. Onze reporterva­art mee in de onderzeeër.
 ??  ?? Onze reporter (rechtsonde­r) proeft de eerste mosselen op een zandplaat in de Oostersche­lde die slechts enkele uren per dag droog ligt.
Onze reporter (rechtsonde­r) proeft de eerste mosselen op een zandplaat in de Oostersche­lde die slechts enkele uren per dag droog ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium