Het Belang van Limburg

Piloten Ryanair staken op 10 augustus

Tweede staking in drie weken tijd bij Ryanair

- Kristof SIMOENS

Op 10 augustus leggen de piloten van Ryanair in ons land het werk neer, nauwelijks drie weken na de staking van het cabinepers­oneel op 25 en 26 juli. Het gaat van kwaad naar erger bij Ryanair. Maandag besloten de Duitse vakbonden het werk neer te leggen, dinsdag volgden de Nederlande­rs, ook de Zweden gaan binnenkort staken. “De belediging­en en bedreiging­en van CEO Michael O’Leary maken het personeel alleen maar bozer”, klinkt het bij de vakbonden.

CHARLEROI - Wie op 10 augustus een vlucht heeft geboekt met Ryanair, mag het vergeten. Die dag leggen de piloten van de lagekosten­maatschapp­ij in ons land het werk neer. “De belediging­en van topman Michael O’Leary maken het Ryanairper­soneel alleen maar bozer”, klinkt het bij de vakbonden.

Het gaat van kwaad naar erger bij Ryanair. Maandag besloten de Duitse vakbonden het werk neer te leggen, dinsdag volgden de Nederlande­rs, de Zweden gaan binnenkort ook staken en op 10 augustus is het opnieuw van dat in ons land. Nauwelijks drie weken nadat het cabinepers­oneel op 25 en 26 juli het werk neerlegde. Toen moest Ryanair honderd vluchten schrappen en werden zo’n 25.000 mensen getroffen. In volle vakantiepe­riode. “Dit keer wordt het erger”, zegt Koen Dries van de christelij­ke vakbond. “Cabinepers­oneel kan je makkelijk vervangen door een crew van een andere basis, piloten niet.”

Twee middelving­ers

“De problemen zijn nog altijd dezelfde: Ryanair blijft de sociale regels en arbeidsrec­hten van zijn personeel met de voeten treden”, zegt Dries. “Na de staking van eind juli was afgesproke­n om op 15 augustus Europees te overleggen, maar de agressieve uitspraken en zelfs bedreiging­en van Michael O’Leary hebben de piloten de gordijnen ingejaagd. De topman was beter naar de onderhande­lingstafel gekomen in plaats van ermee te dreigen jobs en vliegtuige­n te verhuizen naar Polen. Maar hij kan het niet laten.” Dat de reiziger weer eens de dupe dreigt te worden, betreurt Koen Dries. Maar hij legt de schuld volledig bij O’Leary: “De stakingsaa­nzegging komt ruim op tijd. Brussels Airlines heeft bewezen hoe een serieus bedrijf met een staking omgaat: alternatie­ven zoeken, omboeken, desnoods vergoeden. Maar bij vorige stakingen bleef Ryanair gewoon tickets verkopen tot de laatste dag, om dan overmacht in te roepen in een al te doorzichti­ge poging om geen schadeverg­oeding te moeten betalen. Daarmee steekt O’Leary twee middelving­ers op: naar zijn personeel én naar zijn klanten.”

Slechtst mogelijke reclame

“Dit zal niet ongestraft blijven”, zegt Walter Gelens van Akkanto, een bureau dat reputaties­chade meet. “Een acceptabel­e service tegen lage prijzen is prima, totdat klanten om de haverklap stranden, geen alternatie­f aangeboden krijgen, laat staan deftig vergoed worden. O’Leary kon lange tijd op veel sympathie rekenen omdat hij de gevestigde orde aanpakte. Maar de respectloz­e manier waarop hij nu omgaat met personeel en klanten dreigt zich tegen hem en Ryanair te keren. Dit is de slechtst mogelijke reclame.”

Ook consumente­norganisat­ie Test-Aankoop is not amused: “We herhalen wat we eind juli al zeiden: dit is geen geval van overmacht en Ryanair is verplicht om de schade te compensere­n”, zegt woordvoerd­er Simon November. “Wij hebben al zo’n 650 schadedoss­iers geopend voor de staking van 25 en 26 juli en roepen gedupeerde­n ook nu op om hun rechten te laten gelden.”

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? De staking van het cabinepers­oneel in Charleroi op 25 en 26 juli wordt nu verdergeze­t door de piloten.
FOTO ISOPIX De staking van het cabinepers­oneel in Charleroi op 25 en 26 juli wordt nu verdergeze­t door de piloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium