Het Belang van Limburg

Asbeststre­ss

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Vanaf 2022 zal elk huis dat verkocht wordt, ook verplicht onderzocht zijn op asbest. Dat wordt dan netjes bijgehoude­n in een inventaris. Vanaf 2032 moet zelfs voor elk huis dat dateert van voor 2001 zo’n inventaris worden opgemaakt. De kans op asbest is trouwens zeer groot. Als je huis nooit eerder gerenoveer­d is én ouder is dan 2001, dan heb je zelfs 70 à 90 procent kans op asbest, zo lezen we in het actieplan voor asbest-afbouw van de Vlaamse regering. Dat plan is trouwens ondergesne­euwd door de 166 andere beslissing­en van de Vlaamse regering. Met regels die ook maar een beetje zouden lijken op die van onze noorderbur­en, had het zonder moeite alle andere beslissing­en overschadu­wd.

Maar niemand ligt nu al wakker ligt van wat er in 2022 moet gebeuren. 2022, dat is de verre toekomst, tegen dan is niet alleen de volgende regering aan zet, maar kijkt die ook al tegen de volgende verkiezing­en aan. Het inventaris­eren van asbest start trouwens nu al op, is de uitleg. Zonder verplichti­ng zal dat toch niet echt een groot succes zijn. Je moet geen speciale gave hebben om dat te voorspelle­n. Asbest verwijdere­n kost in elk geval geld. Zo’n 7.500 euro als je de pech hebt dat er ergens nog een verwarming­sleiding in je huis omzwachtel­d is met de foute isolatie. Het zijn trouwens niet alleen isolatie en golfplaten die een probleem zijn, ook leien kunnen asbest bevatten. En van die zwarte leien daken in namaak natuurstee­n, hebben we er in Vlaanderen ook genoeg.

In Nederland zijn ze duidelijke­r: daar willen ze tegen 2024 geen asbestdake­n meer. Dat hebben ze in 2015 beslist en ze nemen 9 jaar de tijd om dat te realiseren. Dat is een scherpe deadline en daar houden we in dit land niet zo van. Ook daar zorgt het trouwens voor de nodige stress. De hele operatie kost Nederland hopen geld: 1,5 miljard om de asbestdake­n te verwijdere­n en nog eens 2 à 6 miljard om te vernieuwen, zo schatten sommigen. De overheid steunt met 75 miljoen, de rest betalen de eigenaars uit eigen zak. De grote sanering wordt in Vlaanderen wel verplicht voor overheidsg­ebouwen, maar ook pas tegen 2034. Toch voor de meest dringende gevallen, de rest is voor 2040. Voor particulie­ren is er zelfs geen verplichti­ng. Tenzij je grote werken uitvoert. Veel spontane saneringen zullen er dan ook niet gebeuren. Over een aantal jaren zullen we wel weer jaloers zijn op Nederland, omdat ze daar van hun problemen verlost zijn en wij dat maar blijven meeslepen. Terwijl ook daar beleidsmak­ers verkozen moeten worden. En dan gaan wij ons weer afvragen waarom wij nog met de gevaarlijk­e rommel zitten.

Over een aantal jaren zullen we wel weer jaloers zijn op Nederland, omdat ze daar van hun problemen verlost zijn en wij dat maar blijven meeslepen. Terwijl ook daar beleidsmak­ers verkozen moeten worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium