Het Belang van Limburg

“We moeten niet flauw doen, dit draait ook nog om het geld”

Vergunning­saanvraag brengt ‘natuurvrie­ndelijke’ grindontgi­nning Maas Elerweerd in beslissend­e fase

- Mark VAN LUYK

DILSEN-STOKKEM/MAASEIK - De grindontgi­nning van de Maas in Elerweerd in Dilsen-Stokkem en Maaseik is in een beslissend­e fase terechtgek­omen. De vergunning­saanvraag is ingediend bij de provincie zodat de werken wellicht in 2019 kunnen beginnen. Het hele project is een proef voor grindontgi­nning ‘nieuwe stijl’, waarbij niet de grindontgi­nning op zich het doel is, maar wel natuurontw­ikkeling. “Al blijft dit in de eerste plaats een economisch project, maar wel één met inspraak van alle actoren”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a).

Sinds 2009 kan grind winnen enkel nog om de landschaps­ecologie of de biodiversi­teit van de Limburgse natuur te verbeteren. De grindsecto­r, die Limburg in het verleden opzadelde met diepe putten, moest dus het geweer van schouder veranderen. Elerweerd is het eerste grote grindproje­ct nieuwe stijl. De grindsecto­r betaalt alle kosten, maar mag de grind exploitere­n, jaarlijks zo’n 2 miljoen ton. De bedoeling is om Elerweerd 3 tot 3,5 meter te verlagen in het landschap waardoor de Maas meer ruimte krijgt en er minder overstromi­ngsgevaar zou zijn. De boeren krijgen in ruil voor de verloren landbouwgr­ond een irrigatiep­roject. De gemeenten Maaseik en Dilsen-Stokkem spijzen de stadskas. In Dilsen-Stokkem loopt de grindbelas­ting op tot 1,7 miljoen euro per jaar, de natuurvere­nigingen krijgen er 163 hectare natuurgebi­ed bij. “Door de wetswijzig­ing van 2009 is er iets wezenlijk veranderd”, zegt Lambert Schoenmaek­ers van Regionaal Landschap Kempen en Maasland, die het project mee begeleidt. “Grind winnen is nu geen doel meer, maar een middel. In dit geval om ook aan natuurontw­ikkeling te doen. Natuurlijk gaat dit ook om grindwinni­ng, maar het wordt gecombinee­rd met andere doelen. Er moet in het Projectgri­ndwinnings­comité een consensus zijn. Zien we een project niet zitten, dan komt het er niet.”

Economisch project

Uiteraard klinkt er kritiek op het

feit dat natuur eerst moet verdwijnen om er, pas jaren later, nieuwe natuur tot ontwikkeli­ng te laten komen. “Het gebied in kwestie was 50 à 60 jaar geleden misschien wel waardevol natuurgebi­ed, maar is nu erg verschraal­d door een intensief landbouwbe­leid”, pareert Schoenmaek­ers die kritiek. “Als alle voorwaarde­n goed nageleefd worden zal de biodiversi­teit straks toenemen en wordt de rivier opnieuw verbonden met het oude achterland.” Gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) zit het Projectgri­ndwinnings­comité voor en zal ook beslissen over de omgevingsv­ergunning. Die beslissing zal ongeveer drie maanden op zich laten wachten. Daarna moet er nog een samenwerki­ngsakkoord tussen alle partners getekend worden en dan kunnen de werken, die zeker vijftien jaar zullen duren, beginnen. “Het blijft moeilijk om aan de bevolking uit te leggen dat de grindsecto­r aan natuurbeho­ud doet, maar ik ga ervan uit dat onze natuurbewe­gingen daarover waken en dat we over vijftien jaar een nieuw stukje natuur kunnen bewonderen.” Vandenhove betwijfelt niettemin of de ontgrindin­g ook nodig is om overstromi­ngen tegen te gaan. “Wanneer is de Maas daar nog overstroom­d? Het project op die manier verkopen is kort door de bocht. Dit is in de eerste plaats een economisch project, maar wel met inspraak van alle actoren.”

Vertrouwen

Bert Bohnen en zijn echtgenote Gert wonen in hoeve Damiaan, vlak in de buurt waar straks de werken zullen starten. “We staan natuurlijk niet te juichen. We gaan de boeren met hun jaarlijks weerkerend­e werk van zaaien en maaien, en de diversitei­t van de landbouwte­elt erg missen. Maar

Grind winnen is nu geen doel meer, maar een middel. In dit geval om ook aan natuurontw­ikkeling te doen

Lambert SCHOENMAEK­ERS Regionaal Landschap Kempen en Maasland

dit is het resultaat van een tien jaar durende discussie waarin de diverse belangengr­oepen tot een compromis zijn gekomen. We moeten er dus voor onszelf het beste van maken. Gelukkig ligt de Damiaanhoe­ve op een landtong die niet mag vergraven worden, net om de wispelturi­ge Maas op haar plaats te houden. Ontgrindin­g vandaag is gelukkig ook niet meer zoals vroeger, met grote putten en een maanlandsc­hap als gevolg. Ik heb er wel vertrouwen in.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De vergunning­saanvraag voor de ontginning van het gebied Elerweerd is ingediend bij de provincie, zodat de werken wellicht in 2019 kunnen beginnen.
FOTO SVEN DILLEN De vergunning­saanvraag voor de ontginning van het gebied Elerweerd is ingediend bij de provincie, zodat de werken wellicht in 2019 kunnen beginnen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium