Het Belang van Limburg

500 vrouwen willen hun kind de borst geven op tv

- Thomas JANSEN

Schrik niet als u binnenkort in ‘Thuis’, ‘De Slimste Mens ter Wereld’ of zelfs ‘De zevende dag’ een vrouw op de achtergron­d of in het publiek borstvoedi­ng ziet geven. Na een oproep van Kind en Gezin hebben net geen 500 kersverse mama’s zich al kandidaat gesteld als ‘borstfigur­ant’. “We willen borstvoedi­ng opnieuw normaal maken”, zegt Nele Wouters van Kind en Gezin.

HASSELT -

In oktober vorig jaar lanceerde Kind en Gezin een oproep naar ‘borstfigur­anten’, vrouwen die wilden figureren in een tv-programma terwijl ze hun zoontje of dochtertje borstvoedi­ng geven. Gisteren, bij de start van de Internatio­nale week van de Borstvoedi­ng, maakte de organisati­e bekend dat al 497 jonge mama’s zich hebben ingeschrev­en.

Met de actie wil Kind en Gezin borstvoedi­ng geven in het openbaar opnieuw normaal maken, met de nadruk op ‘opnieuw’. “Vroeger was dat voor iedereen de meest evidente zaak van de wereld, maar dat is nu om de een of andere reden veranderd”, zegt Nele Wouters, woordvoers­ter van Kind en Gezin. “Vrouwen die in het openbaar borstvoedi­ng geven, krijgen nu soms de vreemdste opmerkinge­n naar het hoofd geslingerd. Sommige mama’s durven hun kindje ook geen eten meer geven op restaurant, omdat anderen dat storend vinden. Terwijl het net iets heel natuurlijk is.”

Colostrum

Volgens Kind en Gezin zorgen die opmerkinge­n er mede voor dat kersverse mama’s snel opgeven. Bij de geboorte krijgen nog bijna 8 op de 10 kinderen de borst, zes dagen later is dat nog maar 65 procent. Na zes maanden blijft nog 11 procent over. Maar hoe lang heeft een kind baat bij moedermelk? “De gangbare norm is minimaal zes maanden, maar daar willen wij niet in meegaan. Dat is niet voor alle vrouwen haalbaar. Daarom hebben wij onszelf nu als doel gesteld om mama’s aan te moedigen om ermee te starten, en vol te houden zo lang als mogelijk is. Want het colostrum, de moedermelk die de eerste dagen na de geboorte vrijkomt, is van onschatbar­e waarde, en wordt niet voor niets het eerste en meest natuurlijk­e vaccin genoemd.”

In de VTM-series ‘De zonen van Van As’ en ‘Familie’ waren al borstfigur­anten te zien, in september is ‘De Buurtpolit­ie’ aan de beurt. Maar met 497 mama’s is Kind en Gezin nog op zoek naar meer producties. “We denken dan aan series, reclamespo­ts, films of als publiek in praatprogr­amma’s. Uiteraard is een baby op een scène niet altijd evident, maar op zo’n tv-set heb je wel meer niet in de hand. Bij de opnames die al gebeurd zijn, is alles alvast vlot verlopen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Onder meer in ‘Familie is al een
‘borstfigur­ant’ opgedoken.
FOTO HBVL Onder meer in ‘Familie is al een ‘borstfigur­ant’ opgedoken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium