Het Belang van Limburg

“Zonder verplichti­ng zal asbest nooit verdwijnen”

Volgens Groen creëert actieplan asbest “vals gevoel van veiligheid”

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - “De Vlaamse regering voorziet in haar actieplan tegen asbest alleen maar een verplichti­ng om de meest risicovoll­e materialen te verwijdere­n uit openbare gebouwen, niet uit de huizen van particulie­ren”, zegt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen). “Bovendien moet dit pas vanaf 2034. Met dit plan creëren ze gewoon een vals gevoel van veiligheid.”

2022 moet er voor iedere woning die verkocht wordt een asbestinve­ntaris worden gemaakt. Vanaf 2032 is dat niet meer beperkt tot het moment van verkoop, maar moet elk huis dat ouder is dan 2001 een asbestinve­ntaris hebben. Dat staat in het actieplan asbestafbo­uw van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V). Groen heeft allerlei vragen bij dat plan. “Mensen weten toch best zo snel mogelijk of er asbest zit in het huis dat ze al hebben of dat ze gaan kopen?”, zegt Johan Danen. “Stel dat ze in die asbest beginnen te slijpen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Ik begrijp niet waarom het zo lang moet duren. In Nederland is beslist dat tegen 2024 alle asbestdake­n verwijderd moeten zijn. Het Vlaamse actieplan voorziet die deadline pas tegen 2034 voor de meest risicovoll­e asbesthoud­ende materialen in openbare gebouwen, en tegen

2040 voor de andere.”

Het kabinet van Schauvlieg­e zegt in een reactie dat de asbestinve­ntaris nu al opstart, maar dat de verplichti­ng pas voorzien wordt voor 2022 of 2032.

Golfdaken

Danen: “Het valt me ook op dat de aanbevelin­gen over asbestdake­n in een studie van Ovam en Vito uit 2013 niet overgenome­n zijn in dit plan. Volgens die aanbevelin­gen moeten verweerde golfplaten daken die rechtstree­ks afwateren, prioritair vervangen worden.”

Nog een punt van kritiek: “De verplichti­ng om asbest te verwijdere­n tegen 2034 of 2040 geldt alVanaf leen voor de openbare gebouwen. Voor gebouwen in handen van particulie­ren is er geen verplichti­ng. Daar houden ze het bij ‘doelstelli­ngen’ en ‘aanmoedigi­ngen’.” Hierop repliceert het kabinet van Schauvlieg­e dat particulie­ren die hun huis verbouwen wel asbest moeten verwijdere­n. In het actieplan staat dat die verplichti­ng geldt voor een “natuurlijk momentum”: op een moment dat het asbestmate­riaal makkelijk bereikbaar wordt. “Die omschrijvi­ng is vaag”, vindt Danen. “Want als je mensen niet echt duidelijk verplicht én hen tegelijk praktisch en financieel ondersteun­t, dan gebeurt er niets. Uit de inventaris die minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet opmaken voor 300 schoolgebo­uwen blijkt al dat het zonder verplichti­ng niet werkt. Van de 69 scholen die een dringend probleem hadden, reageerde één op de drie niet eens snel. Particulie­ren zullen dat dus ook niet doen. Bovendien kunnen de scholen rekenen op subsidies.” Minister Schauvlieg­e voorziet voor dit jaar ook 9 miljoen euro subsidies. Dat geld gaat wel niet rechtstree­ks naar particulie­ren maar naar de gemeenten. Die zetten dan projecten op om bijvoorbee­ld in groep asbest te laten verwijdere­n of ze organisere­n er de ophaling van asbest mee. Ook bij de begrotings­bespreking­en van volgend jaar zal Schauvlieg­e hiervoor geld vragen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium