Het Belang van Limburg

“Hij liep plots de andere kant van zijn zoon uit”

Verschroei­ende hitte in Amerikaans natuurgebi­ed wordt Belgische hiker fataal

- Tommy HUYGHEBAER­T

KANE COUNTY - Hij werd als een van de weinigen uitgeloot om de wandeltoch­t te mogen maken naar de unieke rotsformat­ie The Wave, in het bijzondere natuurgebi­ed op de grens van de Amerikaans­e staten Arizona en Utah. Maar die lotsbestem­ming betekende uiteindeli­jk de dood van de 49-jarige Christophe Pochic. De toerist uit Eigenbrake­l werd maandagavo­nd, drie uur nadat zijn zoon alarm had geslagen, levenloos teruggevon­den. Overleden aan de gevolgen van de verzengend­e hitte.

Het moest het hoogtepunt worden van de reis van Christophe Pochic en zijn gezin naar de VS. “The Wave is zo’n unieke rotsformat­ie dat het op de bucketlist staat van veel hikers en natuurlief­hebbers. De aardlagen liggen er zo fijn en zichtbaar op elkaar dat het lijkt alsof ze uit een tube tandpasta zijn gekomen”, zegt Vlaming Lou Smout, die in 2010 het beschermde en moeilijk toegankeli­jke gebied verkende. Bovendien staat er een heel scherpe limiet op het aantal bezoekers per dag. “Hoewel zich dagelijks een veelvoud aan kandidaten aanbieden, laten de rangers van het Bureau of Land Management slechts 20 mensen per dag toe om de trektocht naar de rotsformat­ie te maken.” Christophe en zijn zoon Elliott (17) hadden maandag het geluk bij dat selecte kringetje te horen. Maar de loden zon en de extreme temperatur­en tot 50 graden in het woestijnac­htige gebied lieten hun geluk omslaan.

Verward

Volgens het rapport van sheriff Alan Alldredge van Kane County reageerde Christophe Pochic plots totaal verward en gedesoriën­teerd. “In die mate dat hij zijn zoon niet meer volgde naar het juiste pad en de verkeerde richting uitliep.” Omdat Elliott zijn vader uiteindeli­jk ook uit het oog verloor in de rotsformat­ie, besloot hij hulp te halen bij ander wandelaars. “Zodra de tiener verbinding had met een telefoonne­twerk in het desolate gebied, belde hij ook naar zijn moeder Nicole. De vrouw die achtergebl­even was in hun hotel in Kanab verwittigd­e op haar beurt de politie. Reddingswe­rkers snelden naar het gebied en een helikopter werd ingeschake­ld om The Wave af te speuren naar Pochic.”

In het gebied nemen ze verdwijnin­gen heel serieus. In 2013 lieten hier nog drie mensen het leven. De rotsen van The Wave kunnen na de middag dodelijk zijn door de hoge temperatur­en. De laatste weken was het er sowieso extreem warm. Tussen de rotsen is er bijna geen schaduw om even de koelte op te zoeken. En naast de zon stralen ook de rotsen warmte af.

Hitteslag

De vrees van de reddingsdi­ensten werd om 21 uur plaatselij­ke tijd werkelijkh­eid. Ze vonden het lichaam van de Belg terug. “Hij had water bij zich, maar dat helpt in deze hitte niet altijd omdat niks fris blijft.” Professor huisartsen­geneeskund­e Dirk Devroey van de VUB denkt dat de dood van Pochic, die volgens zijn familie kerngezond was, een combinatie is van uitdroging en een hitteslag. “Bij een hitteslag gaat je lichaamste­mperatuur enorm stijgen. Net alsof je extreme koorts hebt, van meer dan 42 graden. Op dat moment gaan eiwitten in je weefsel en je bloed samenklont­eren. Dat zorgt voor orgaanfale­n. Worden je nieren of bijvoorbee­ld je lever uitgeschak­eld, dan kun je vaak nog enkele uren overleven. Maar als een deel van je hersenen wordt uitgeschak­eld door de enorme hitte, dan raak je verward en gedesoriën­teerd. Verschille­nde functies vallen uiteindeli­jk uit, waarna je het bewustzijn verliest en de dood kan volgen.” Devroey raadt aan om nooit onder dergelijke extreme omstandigh­eden fysieke inspanning­en te leveren. “Zelfs niet als je jong en gezond bent. Blijf binnen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.”

 ?? FOTO AFP ?? Christophe Pochic (49) stierf tijdens zijn tocht naar The Wave.
FOTO AFP Christophe Pochic (49) stierf tijdens zijn tocht naar The Wave.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium