Het Belang van Limburg

Ook agenten kunnen geen ziektedage­n meer opsparen

-

BRUSSEL - Naast de ‘gewone’ federale ambtenaren zullen ook de 40.000 politiemen­sen in dit land geen ziektedage­n meer mogen opsparen. Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) werkt aan een regeling die op 1 januari zou moeten ingaan. De vakbond ACV kondigt alvast acties aan.

In het stelsel van opgespaard­e ziektedage­n krijgt elke politieman 21 ziektedage­n per jaar. Als hij ziek wordt, mag hij de dagen die hij afwezig is van die ziektedage­n aftrekken en behoudt hij 100 procent van zijn loon. Als hij de dagen niet opgebruikt, mag hij ze naar het volgende jaar overhevele­n. Oudere agenten konden met de opgebouwde dagen soms twee jaar voor hun pensioen thuisblijv­en. “Dat systeem was niet meer van deze tijd en onrechtvaa­rdig”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van Jambon. “De nieuwe regeling moet – na overleg met de bonden – ingaan op 1 januari. We raken niet aan opgebouwde rechten. Iemand die vandaag zijn ziektedage­n heeft, behoudt ze. Voort opsparen wordt wel onmogelijk. Ook bij de andere federale overheidsd­iensten wordt het systeem hervormd. Voor ons is dit net een slimme besparing.”

De christelij­ke vakbond ACV-politie liet gisteren alvast weten dat ze de wijziging niet zien zitten. “Dit is een pure besparings­maatregel, op kap van de politiemen­sen. Als een agent nu zijn pols breekt bij een interventi­e op straat, valt hij of zij vanaf dag 22 van zijn ziekte al terug op 60 procent van het loon.” En die misbruiken uit het verleden? “Die zijn er grotendeel­s uit door verstrengd­e controles van de medische dienst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium