Het Belang van Limburg

Spanje is nieuwe migrantenp­oort

EU zegt steun toe na toestroom op Spaanse kusten

- Marc VAN DE WEYER

MADRID - De Europese Unie heeft Spanje tientallen miljoenen euro’s steun toegezegd om de grenscontr­oles te versterken en de vluchtelin­genopvang te verbeteren. De Spaanse regering vroeg om die hulp nadat er recent steeds meer Afrikaanse migranten naar Spanje trokken, via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko of over de Straat van Gibraltar naar de Andalusisc­he stranden.

Afrikaanse migranten die met een overvol bootje op een strand in Zuid-Spanje landen of – de minder vredige variant daarvan – die het metershoge hek rond de Spaanse enclave Ceuta in het noorden van Marokko bestormen. Het thema migratie speelde tot op heden zo goed als geen rol in de Spaanse politiek en was er ook nooit de springplan­k voor populisten. Maar dat kan kantelen nu Spanje een forse toename van het aantal migranten aan zijn grenzen registreer­t.

Sinds het begin van het jaar waren het er al meer dan 20.000, ruim zoveel als in heel 2017. De toename heeft veel oorzaken. Dat de nieuwe regering in Rome vluchtelin­gen de toegang tot de Italiaanse havens ontzegt (en vluchtelin­gen blijkbaar naar het onveilige Libië terugvoert) speelt zeker een rol. In vergelijki­ng daarmee voerde de kersverse linkse regering in Madrid juist een verwelkome­nd beleid, met als signaal de humanitair­e opvang van de 600 opvarenden van Aquarius, het vluchtelin­genschip dat nergens toevlucht vond. De verschille­nde opstelling van Noord-Afrikaanse landen is ook een factor. De Libische kustwacht treedt repressiev­er op, terwijl Marokko’s grenswacht­ers de voorbije maanden volgens waarnemers juist minder activiteit aan de dag legden. Het land was altijd een betrouwbar­e partner bij het ‘beheren’ van migratiebe­wegingen en het aanpakken van mensensmok­kel. Maar in tegenstell­ing tot andere Maghreblan­den kreeg het (nog) geen geld van de Europese Unie. Het zou nu wat meer migranten laten gaan om de EU onder druk te zetten.

‘Nieuw bloed’

De Spaanse regering heeft de Europese Unie 35 miljoen euro hulp gevraagd om de grensbewak­ing te versterken maar ook om de migranten op te vangen, te identifice­ren en hun recht op asiel te beoordelen. Minister van Buitenland­se Zaken Josep Borrell zei gisteren dat de Europese Commissie voor Spanje 55 miljoen vrijmaakt uit het bijzondere noodfonds voor Afrika. Een woordvoers­ter van de Commissie wilde niet zeggen om hoeveel (tientallen) miljoenen het gaat.

Borrell vindt overigens dat er van een vluchtelin­gencrisis geen sprake is: 20.000 man op een bevolking van meer dan 40 miljoen is volgens hem geen crisis. Eerder zei hij ook al dat nieuw bloed goed is voor Europa dat anders in een continent van oudjes dreigt te veranderen.

Papieren

Dat is zeker niet de lijn van de nieuwe leider van de conservati­eve Partido Popular, Pablo Casado. Casado, die zijn partij stevig naar rechts wil bewegen, ging gisteren op toer in de Andalusisc­he stad Algeciras, waarvan de burgemeest­er de vrees uitgesprok­en had het nieuwe Lampedusa te worden (het Italiaanse eilandje dat vele duizenden migranten opving). Casado beschuldig­t de socialisti­sche regering van premier Sànchez ervan een ‘aanzuigeff­ect’ veroorzaak­t te hebben met zijn ‘demagogisc­he’ beleid, zoals het gebaar met de Aquarius. Tijdens zijn bezoek aan een opvangplek schudde Casado voor de camera’s de handen van pas aangekomen jongens uit Senegal, Mali, Kameroen. Maar zijn boodschap was duidelijk: “Migratie moet ordelijk en wettelijk verlopen. (...) Wij geven niet iedereen papieren.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Een bootje met migranten strandt in Tarifa, in het zuidelijks­te punt van Spanje.
FOTO REUTERS Een bootje met migranten strandt in Tarifa, in het zuidelijks­te punt van Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium