Het Belang van Limburg

Proces Manafort werkt Trump op de zenuwen

-

WASHINGTON - President Donald Trump heeft het moeilijk met de scheiding der machten. In een furieuze tweet commandeer­de hij gisteren zijn justitiemi­nister Jeff Sessions dat die de klopjacht, onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller, tegen zijn voormalige campagnele­ider Paul Manafort moet stoppen.

De rechtszaak tegen Manafort ging gisteren de tweede dag in maar ze werkt nu al op de zenuwen van de man in het Witte Huis. Donald Trump twitterde boos dat hij nooit van overheidsw­ege gewaarschu­wd was dat er een gerechteli­jk onderzoek tegen zijn voormalige campagnele­ider liep. Manafort wordt beschuldig­d van belastingf­raude en oplichting. Hij zou 60 miljoen dollar op een groot aantal buitenland­se rekeningen verstopt hebben, geld dat hij vanaf 2006 van de toenmalige pro-Russische regering in Oekraïne kreeg om haar belangen en die van verwante oligarchen in Washington te promoten. Toen die regering in 2014 verjaagd werd, droogde de geldbron op en Manafort zou dan maar financiële documenten vervalst hebben om nieuwe banklening­en te bemachtige­n die zijn zeer luxueuze levensstij­l financierd­en (met een horloge van 21.000 dollar en een colbert gemaakt van struisvoge­ldons van 15.000 dollar als door de aanklager aangehaald­e voorbeelde­n).

De beschuldig­ingen hebben niets te maken met de verkiezing­en van 2016, met Manaforts korte leidinggev­ende rol in de Trump-campagne of met mogelijke Russische bemoeienis daarmee - de beruchte collusion. Maar vooral in het Trumpkamp leeft de overtuigin­g dat bijzonder aanklager Robert Mueller de aanklachte­n tegen Manafort hanteert als duimschroe­ven om hem te doen meewerken in zijn onderzoek naar mogelijke collusion. Gisteren tweette Trump furieus dat minister van Justitie Jeff Sessions Muellers “heksenjach­t” moest stopzetten.

 ?? FOTO AFP ?? Paul Manafort.
FOTO AFP Paul Manafort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium