Het Belang van Limburg

Limburgs ijs voor Saoedi’s

Crème de la Crème gaat ijs produceren voor Midden-Oosten

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Limburgse producent van ijs Crème de la Crème gaat in opdracht van Carrefour ijs produceren voor 15 landen in het MiddenOost­en. Dat heeft topman Rik Zweegers in een gesprek van de redactie gezegd. Crème de la Crème investeert bovendien ruim 6 miljoen euro in de uitbreidin­g van zijn productiec­apaciteit. “De groei zit vooral in de gezonde producten”, aldus Zweegers.

Het is een bezige drukte in de gebouwen van Crème de la Crème op het Hasseltse industriet­errein Hellebeemd­en. Hoogzomer, dat betekent ook hoogspanni­ng voor de roomijspro­ducenten. “Ik hoor van inkopers van grootwaren­huizen dat de verkoop van ijs met 30 tot 40 procent gestegen is”, zegt Rik Zweegers. “Of de ijsproduce­nten daar nu gelukkig mee zijn, is natuurlijk een andere vraag. Ik zie toch liever een geleidelij­ke en constante groei.” Groeien, dat doet Crème de la Crème ook zonder het warme weer van de afgelopen maand. Eind september start het bedrijf met de levering van ijs in 15 landen in het Midden-Oosten, waarbij ook Kazachstan en Kenia. Crème de la Crème werd door de supermarkt­keten uitverkore­n om het ijs te produceren voor Saoedi-Arabië, maar ook voor andere landen in de regio.

De productie voor het MiddenOost­en is in een eerste fase goed voor 500.000 potten roomijs per jaar, maar dat is allicht nog maar het topje van de ijsberg. Het contract draagt voor ongeveer een miljoen euro bij aan de jaaromzet.

Kwaliteit

Het is niet de eerste keer dat Crème de la Crème zijn roomijs uitvoert naar het Midden-Oosten. Vlak voor het uitbreken van de financiële crisis nu tien jaar geleden, zette het bedrijf zijn eerste exportstap­pen in de Emiraten. Nu ging Rik Zweegers in zee met het Luxemburgs­e bureau LD Export, dat bedrijven adviseert die naar landen als Saoedi-Arabië, Oman en Bahrein willen exporteren. Ook bij Voka Limburg vond hij steun. Het Hasseltse bedrijf Airdeck Building Systems, een dochter van de groep Houben, vond eerder al via LD Export de weg naar Saoedi-Arabië.

De strenge religieuze eisen die in de regio aan voeding worden gesteld, bleken geen probleem. “Wij leveren al verschille­nde jaren roomijs in Israël en beantwoord­en daar aan de strengste kosher-eisen”, aldus Rik Zweegers. “Zo wordt elke productie aan begin en einde gecontrole­erd door een strenge rabbijn. Wij zien dergelijke eisen niet als een probleem, maar als een uitdaging.” Crème de la Crème gaat dit jaar tussen de 10 en 11 miljoen liter ijs produceren. Volgend jaar verwacht Rik Zweegers bovendien een groei met 30 tot 40 procent. Die groei heeft vooral te maken met de toenemende vraag naar gezonde en duurzame producten, vandaag al goed voor 40 procent van de productie.

Zo is Crème de la Crème de producent van het bekende Britse ijsmerk Oppo, dat op het punt staat de wereld te veroveren. Bovendien produceert Crème de la Crème ook het nieuwe ijs dat Alpro op de markt breng op basis van soja, amandel, kokosnoot en hazelnoot. Voor Alpro, van oorsprong Belgisch maar tegenwoord­ig onderdeel van de groep Danone, werd zelfs een volledig nieuwe productiel­ijn gebouwd.

Nog steeds wordt zo’n 15 procent van de omzet gerealisee­rd door het eigen label, dat wordt verkocht aan brasseries en restaurant­s. “Daar liggen onze roots, maar het blijft een leuke markt om voor te werken”, zegt Rik Zweegers.

Groei

De groeischeu­t die Crème de la Crème momenteel doormaakt, is ook voor Rik Zweegers duizelingw­ekkend. Vorig jaar realiseerd­e het bedrijf een omzet van 8 miljoen euro, dit jaar gaat de omzet richting 12 miljoen. “Je kan dat niet zonder een uitstekend team”, zegt Zweegers. Er wordt ook fors geïnvestee­rd. Naast de nieuwe fabriek voor Alpro, verwierf Crème de la Crème ook het aanpalende gebouw. Daar komt straks een nieuwe hal. Gespreid over twee jaar komt de totale investerin­g daarmee op ruim 6 miljoen euro. Momenteel telt Crème de la Crème 38 vaste contracten, aangevuld met interims.

Wij leveren al jaren ijs in Israël en beantwoord­en aan de strengste koshereise­n. Wij zien die eisen niet als een probleem maar als een uitdaging

Rik ZWEEGERS

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Rik Zweegers en Ann-Catherine Nulens: “Er is steeds meer vraag naar gezonde producten zonder suiker en met weinig calorieën.”
Foto RAYMOND LEMMENS Rik Zweegers en Ann-Catherine Nulens: “Er is steeds meer vraag naar gezonde producten zonder suiker en met weinig calorieën.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium