Het Belang van Limburg

Politie wil overlast door quads aan banden leggen

-

De politie van de zone Carma gaat zich de komende maanden focussen op bestuurder­s van quads. Aanleiding zijn de vele meldingen over onaangepas­t rijgedrag en geluidsove­rlast. De zowat 300 quadeigena­ars in de zone zullen een brief krijgen met aanbevelin­gen.

Genk heeft met 64 inschrijvi­ngen de meeste quadrijder­s in de politiezon­e. “In totaal hebben we net geen 300 quads in onze politiezon­e”, zegt Wim Dries, burgemeest­er van Genk en voorzitter van de politiezon­e. “Toch hebben we veel meldingen over quads in verhouding tot het aantal inwoners (176.000). Het gaat dan vooral over onaangepas­t rijgedrag, onaangepas­te snelheid en soms ook gecombinee­rd met geluidsove­rlast. Daarom starten we een sensibilis­eringscamp­agne op en komen er extra controles. Alle eigenaars krijgen een persoonlij­ke brief met aanbevelin­gen en een infobrochu­re over de wetgeving.”

Over de kop

Volgens de politie zorgen quads soms ook voor gevaarlijk­e situaties, niet alleen voor omstanders, maar ook voor de bestuurder. Een quad heeft een korte wielbasis en een hoog zwaartepun­t, waardoor het voertuig snel over de kop kan slaan. Toch zijn niet alle bestuurder­s ervan overtuigd dat een quad een gevaarlijk voertuig is. “Als je op een juiste manier ermee omgaat, dan is er niet meteen een groter risico dan met een ander gemotorise­erd voertuig”, zegt een eigenaar die zijn naam liever niet in de krant ziet. “Omdat ik toch al een tijdje het gevoel heb dat de politie ons in het vizier houdt. Niet dat we iets verkeerd doen, maar we worden wel heel snel tegengehou­den voor een controle. Waarom ik een quad heb? Voor het plezier. Het is een stukje vrijheid. Ja, ik ga ermee rondrijden in bossen en op verlaten plekken. Maar ik heb geen uitlaat die voor geluidsove­rlast zorgt. Een sensibilis­eringscamp­agne van de politie is goed. Zolang het maar geen heksenjach­t wordt.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Vandalen hebben onder meer het monument van de paters Adons op het Sint-Hubertuspl­ein in Runkst beklad.
FOTO SERGE MINTEN Vandalen hebben onder meer het monument van de paters Adons op het Sint-Hubertuspl­ein in Runkst beklad.
 ?? FOTO BILDGENTUR-ONLINE ??
FOTO BILDGENTUR-ONLINE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium