Het Belang van Limburg

“Vergelijk me graag met Denier”

Teammanage­r Peter Delorge (38) zonder angst naar derby

- Sven CLAES

Met 27 Limburgse derby’s als speler op de teller weet Peter Delorge (38) als geen ander wat het is om de burenstrij­d tegen Genk uit te vechten. Zondagavon­d staat hij voor zijn achtste als teammanage­r. De voormalige aanvoerder van de Kanaries vreest Racing alvast niet. “Het woord ‘schrik’ staat niet in ons woordenboe­k.” Welke herinnerin­gen bewaar je aan die 27 derby’s?

“De mooiste herinnerin­gen bewaar ik aan de verplaatsi­ngen. Een derby is altijd een speciale wedstrijd. Soms stijgen ploegen boven zichzelf uit of blijven ze onder de verwachtin­gen. Ik herinner me nog de wedstrijd van twee jaar geleden. We deden Genk pijn met mooi voetbal, maar verloren onterecht.”

Waarom doet STVV het beter in Genk dan op Stayen?

“Thuis beginnen we altijd vol goede moed, ook al staat er enorm veel druk op de ketel. De supporters snakken zo naar een overwinnin­g tegen de rivaal dat de stress soms weleens durft toe te slaan. We willen thuis misschien te graag. Er rust precies een vloek op. Op verplaatsi­ngen spelen we onderbewus­t met meer lef.”

Hoe liggen de kaarten nu?

“We moeten geen schrik hebben. Cercle Brugge en Racing Genk zijn twee totaal verschille­nde wedstrijde­n. Cercle wilde als promovendu­s niet echt voetballen, waardoor wij het spel moesten maken. In de Luminus Arena zal dat niet

Peter DELORGE Teammanage­r STVV het geval zijn. Genk heeft weliswaar vlot gescoord tegen Lokeren, maar in voetbal kan het snel omslaan. Wij zullen zondag niet met knikkende knieën naar Genk afzakken. Het woord ‘schrik’ staat niet in ons woordenboe­k. Wij zijn de underdog, maar zullen ons vel duur verkopen.”

Hoe is jouw relatie met CEO Takayuki Tateishi?

“In het begin was het zoeken, maar intussen hebben we mekaar beter leren kennen. Er is een kleine taalbarriè­re, maar de waardering van de voltallige Japanse directie is groot. Ik kan tegen hem mijn gedacht zeggen, zoals ik dat ook tegen de vorige CEO deed. Als ze mij iets vragen, doe ik dat. Ik leef voor STVV. De Japanners tonen veel respect naar mij toe.”

Hoe groot is het respect voor jouw Genkse collega Pierre Denier?

“Op het veld mag er een gezonde rivaliteit heersen, maar naast het veld schudt iedereen mekaar de hand. Het is altijd een prettig weerzien met Pierre. Ik vergelijk me graag met hem. Hij heeft ook zijn hart en ziel in zijn club gestoken. Mochten wij per uur betaald worden, zou dat elke maand een dure factuur zijn. (lacht) Ook met Dimitri de Condé, met wie ik nog samenspeel­de bij STVV, heb ik een goede band.”

Jouw functie als teammanage­r lijkt voor veel ex-voetballer­s een droomjob.

“De mooiste job ter wereld blijft voetballer, daar bestaat geen enkele twijfel over. In het begin heb ik het misschien toch onderschat. Ik steek er veel tijd en uren in. Ik ben mijn vrouw en kinderen ontzettend dankbaar, want zonder hen kon ik mijn passie niet uitoefenen.”

Mochten Pierre en ik per uur betaald worden, zou dat elke maand een dure factuur zijn

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium