Het Belang van Limburg

Europese mini-Spelen

- Hans JACOBS

4500 atleten; zeven sporten, zes EK’s in Glasgow en eentje in Berlijn: de European Championsh­ips beginnen vandaag voor een dolle elfdaagse. De miniOlympi­sche Spelen die geen Olympische Spelen willen zijn.

WIE BEDENKT ZOIETS?

Wel, een Engelse en twee Zwitserse marketingb­oys die destijds de Champions League voetbal op poten zetten. De redenering van de ‘European Championsh­ips’: kleinere sporten dan voetbal hebben het moeilijk om sponsor- en aandachtge­wijs op te tornen tegen Koning Voetbal, waarom dan hun Europese kampioensc­happen niet bundelen op dezelfde plaats om zo meer en grotere sponsors aan te trekken?

WELKE SPORTEN NEMEN DEEL?

De voortrekke­rs zijn drie grote olympische sporten: atletiek, zwemmen en turnen. Daarnaast nemen triatlon, roeien, wielrennen en golf deel. Over elf dagen vinden de EK’s in Glasgow plaats, behalve atletiek, vanaf volgende week in Berlijn.

WAAROM DOET ATLETIEK MEE, MAAR IN EEN ANDERE STAD?

Al meer dan tien jaar wordt aan deze formule gedacht, maar toen het echt concreet werd, lagen de afspraken van de Europese atletiekbo­nd met Berlijn al vast.

ZIJN DIT EEN SOORT OLYMPISCHE SPELEN?

Het uitgangspu­nt is over een gebalde periode topsport op tv brengen. Zo’n 4.500 atleten uit verschille­nde discipline­s zakken af naar eenzelfde stad. Een soort mini-Olympische Spelen in Europa, maar daar houdt de vergelijki­ng met de Olympische Spelen op. Want tussen de atleten levert het geen olympisch gevoel op. Zo is er geen olympisch dorp, zoals op de Olympische Spelen of de Europese Spelen – niet te verwarren met deze European Championsh­ips, de Europese Spelen (die voor het eerst in 2015 plaatsvond­en en opnieuw in 2019) worden georganise­erd volgens olympisch model door de Europese Olympische Comités, deze EK’s niet.

KUN JE ER GELD VERDIENEN?

De medailles in elk van de zeven sporten zien wel hetzelfde uit, maar daar hangt geen geld aan vast. Correctie: er is wel prijzengel­d, maar niet vanuit de organisati­e, wel wat de afzonderli­jke sportfeder­aties willen geven.

KAN IK DEZE EK’S OP TV BEKIJKEN?

Hadden we al gezegd dat dit format voor tv is ontwikkeld? De European Broadcasti­ng Union (EBU), die publieke omroepen verenigt, kocht de tvrechten. Zo’n 3.300 uur tv-uitzending­en in 52 landen, ook te bekijken op de Belgische publieke omroep.

IS DIT EEN EENMALIG EXPERIMENT?

Na deze primeur zullen de vooren nadelen worden afgewogen en wordt de knoop doorgehakt of er een volgende editie komt. Zo ja, dan vindt dat om de vier jaar plaats, tussen twee Olympische Spelen in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium