Het Belang van Limburg

“Kon geen pap meer zeggen”

Gaat vanavond op zoek naar Olympisch ticket in de ploegenach­tervolging

- Freddy VAES

Straks begint Robbe Ghys (21) op het EK in Glasgow aan zijn pistetrilo­gie. En met de ploegenach­tervolging staat meteen de jacht naar een olympisch ticket op het spel. Nadien rijdt de Lummenaar ook nog zaterdag het omnium en maandag de ploegkoers met Kenny De Ketele als ploegmaat.

“De ploegenach­tervolging is een olympisch nummer en het is via dat nummer dat we ons voor de spelen willen kwalificer­en. Dus dat moet goed zijn”, aldus Robbe. “De jongste dagen heb ik daarom ook geen wegfiets meer aangeraakt. Ik heb constant op die achtervolg­ingsfiets getraind. En we hebben hard getraind. Fysiek maar ook technisch. Op dit niveau is elk detail belangrijk en hangt het van tienden van een seconden af.”

Fitness

Dat mocht het team in februari op het WK in Apeldoorn ondervinde­n. Daar voelden ze zich voor de start zo goed dat ze beslisten om voor de wedstrijd letterlijk een tandje bij te steken. In plaats van de gebruikeli­jke 58 vooraan, werd een tandwiel van 59 gemonteerd. Een te overhaaste keuze zo bleek, want het Belgisch team kon zich tegen de verwachtin­gen in niet kwalificer­en. “Ondertusse­n zijn we enkele maanden verder en hebben we serieuze stappen voorwaarts gezet”, benadrukt Robbe. “De jongste acht weken heeft het hele team bijna constant in de fitness gezeten. We hebben veel op kracht getraind en duwden op de fiets moeiteloos een 62x15 rond. Dat is een reuzeverze­t en we zullen dat straks op het EK ook niet gebruiken. Ons team bestaat immers vooral uit zesdaagse renners die het meer van de souplesse dan van de pure kracht moeten hebben. Het is wel een feit dat we tegen de Olympische Spelen, waar we ons toch willen voor kwalificer­en, een groter verzet zullen moeten duwen dan we nu gewoon zijn, willen we met de toplanden concurrere­n.”

Het is voor Ghys al van eind juni geleden dat hij nog op de weg heeft gekoerst. Al meer dan een maand is het al piste wat de klok slaat. “Ik heb Dublin gereden en nadien zijn we met het pisteteam in Bordeaux op stage geweest. Daar hebben we ontzettend hard getraind. Zowel fysiek als mentaal zijn we daar tot het gaatje gegaan. Op momenten dat we geen pap meer konden zeggen, deden we er nog een bloktraini­ng bij. Het was zo zwaar dat ik vreesde niet tijdig hersteld te geraken. Maar uiteraard weten onze trainers waar ze mee bezig zijn. Dat bleek toch tijdens onze laatste training op de piste.”

Olympische Spelen

Ghys rijdt naast de ploegenach­tervolging ook nog het omniumnumm­er en de ploegkoers. “Met het oog op de Spelen is die achtervolg­ing het hoogtepunt voor ons”, weet Robbe. “Dit EK is de eerste kwalificat­ieproef daarvoor. Slechts 8 ploegen zullen zich voor de Spelen kunnen plaatsen. En momenteel zitten wij op wereldnive­au ergens tussen de 7de en de 10de plaats. Het wordt dus zeker geen gemakkelij­ke opdracht. Op dit EK denk ik dat voor mezelf de ploegkoers van volgende maandag het meeste kans op een medaille biedt. Met Kenny De Ketele vorm ik een sterk team. We hebben anderhalf jaar geleden op de wereldbeke­r in Apeldoorn bewezen dat we als duo hoog kunnen scoren. Het omnium daarentege­n is voor mij een beetje een vraagteken. Mogelijk volgt dat nummer te snel op het toch wel slopende achtervolg­ingsnummer.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Ghys rijdt naast de ploegenach­tervolging ook nog het omniumnumm­er en de ploegkoers.
FOTO MARC VAN HECKE Ghys rijdt naast de ploegenach­tervolging ook nog het omniumnumm­er en de ploegkoers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium