Het Belang van Limburg

Zelfs sponsor wist van niks

Alles wat u moet weten over de overname van het team van WOUT VAN AERT

- Werner BOURLEZ

Wout van Aert rijdt volgend seizoen in principe voor Aqua Blue Sport, het Ierse team dat de wielerploe­g van Nick Nuyens heeft overgekoch­t. Al blijf er nog heel veel onduidelij­k over hoe dat nu allemaal in zijn werk zal gaan. Vier vragen over de mogelijke overname van Sniper Cycling.

Hoe kwam de overname tot stand?

Nick Nuyens, eigenaar van Sniper Cycling, moest op zoek naar een nieuwe hoofdspons­or om zijn wielerteam te kunnen behouden. Veranda’s Willems, de huidige sponsor, liet weten dat ze hun contract niet verlengen. Via tussenpers­oon Bob De Cnodder, vorig jaar ploegleide­r bij het team en sinds dit seizoen manager bij Aqua Blue Sport, werden contacten gelegd met het Ierse procontine­ntale team dat in handen is van de Ierse zakenman Rick Delaney. Die liet gisternami­ddag weten dat hij Sniper Cycling had overgenome­n, maar een uur na de bekendmaki­ng liet hij het persberich­t weer intrekken. De deal is wellicht wel rond, maar er zullen nog wat zaken geregeld moeten worden.

Kan Van Aert nu sneller overstappe­n naar Lotto.nl-Jumbo?

Van Aert liet twee weken geleden aan Nick Nuyens weten dat hij vanaf 1 januari 2020 overstapt naar de Nederlands­e World Tour- team Lotto.nl-Jumbo. Tot dan heeft hij nog een contract bij het team van Nick Nuyens. Deze winter in het veld en volgend jaar op de weg blijft hij dus in het team. De overname door Aqua Blue Sport verandert daar in principe niks aan. “Bij een volledige overname worden alle contracten verplicht overgenome­n en moeten de bestaande overeenkom­sten worden gerespecte­erd”, zegt sportadvoc­aat Mathieu Baert (Everest advocaten). “Net als mogelijke schulden. Ook de arbeidsove­reenkomste­n worden overgenome­n.”

Wat voor ploeg is Aqua Blue Sport?

Aqua Blue Sport is een Iers procontine­ntaal team dat in januari 2017 werd opgericht door zakenman Rick Delaney. De Ier is miljonair, woont in Monaco en is een grote wielerfan die zelf heel vaak fietst. “De wielerploe­g sponsort zichzelf, met inkomsten van de online verkoop van sportkledi­j en wielerprod­ucten”, zegt manager Bob De Cnodder. “Het is een uniek concept.”

Met een topper als Van Aert in die ploeg hoopt Delaney een financiele boost te krijgen en het bereik te vergroten, ook in het veldrijden. Het team dreigde volgend seizoen te verdwijnen. De renners bij het Ierse team zijn allemaal einde contract. Het is dan ook de vraag wie er bij het team zal blijven. De bekendste namen zijn de Britse spurter Adam Blythe – dit jaar winnaar van de Elfstedenr­onde–, de ex-Amerikaans­e kampioen Larry Warbasse en de Oostenrijk­er Stefan Denifl, vorig jaar winnaar van de Ronde van Oostenrijk en een rit in de Vuelta. Ook de Deense hardrijder Lasse Norman Hansen – die gisteren de eerste rit in de Ronde van Denemarken won – en de Ier Connor Dunne – met zijn 2m04 een van de langste renners uit het peloton – kunnen een belletje doen rinkelen.

Wat met Crelan?

In tegenstell­ing tot Veranda’s Willems heeft Crelan wél nog een sponsorcon­tract voor volgend jaar met Sniper Cycling. “Maar wij vallen uit de lucht”, zegt voorzitter Luc Versele. “We proberen Nick te bellen, maar voorlopig lukt dat niet. We hopen snel toch meer uitleg te krijgen. Want in onze overeenkom­st staat dat wij hoofdspons­or van het team zijn in het veldrijden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De overname door Aqua Blue Sport verandert in principe niets aan Wout van Aerts overstap naar Lotto.nl-Jumbo.
FOTO PHOTO NEWS De overname door Aqua Blue Sport verandert in principe niets aan Wout van Aerts overstap naar Lotto.nl-Jumbo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium