Het Belang van Limburg

Wereldtopp­ers in wording

Jacky Hox is fier op zijn geesteskin­d

- Jeroen FISSETTE/Johan MULDERS

Maandag start de Young Champions Cup op de terreinen van Excelsior in Hasselt. Voor de twintigste keer al. Ook nu bulkt het weer van jeugdig talent van wie sommigen binnen enkele jaren ongetwijfe­ld tot wereldvede­tten zullen uitgroeien. Toch heeft de organisati­e een grote kopzorg: die hittegolf waardoor de terreinen snakken naar water.

Laat nu net dat het probleem zijn. De club beschikt immers niet over een eigen waterput en aangezien er geen leidingwat­er mag gebruikt worden overdag, moet men op zoek naar alternatie­ven. “Het tornooi gaat altijd door”, verzekert tornooidir­ecteur Nico Geukens ons. “We kunnen water laten aanvoeren, maar dat gaat ons veel geld kosten. Ofwel moeten we uitwijken naar bevriende clubs. Een combinatie is ook mogelijk. We zien wel.”

“Het wordt weer een schot in de roos, net als die eerste editie”, hoopt de tornooidir­ecteur van toen, Jacky Hox. “In de beginjaren stonden onder meer Marcos Baghdatis en Stanislas Wawrinka al op de affiche. Zij hebben hier niet gewonnen hoor, maar ze zijn later wel uitgegroei­d tot wereldtopp­ers. Dat is het bewijs dat er in Hasselt in die twintig jaar tijd telkens een week lang toptennis geserveerd wordt”, zegt Jacky Hox enthousias­t.

Young Stars Series

Sinds 1999 maakt de Young Champions Cup deel uit van de Young Stars Series, een circuit van vijf toptornooi­en in Europa. De Grand Slam voor spelers tussen 12 en 14 jaar, zeg maar. “Natuurlijk geeft dat een enorme uitstralin­g voor onze club”geeft Hox toe. “Twintig jaar lang kunnen uitpakken met een toptornooi dat een gevestigde waarde is in het in- ternationa­al jeugdcircu­it, dat betekent toch wat. Het is er ons niet om te doen om er als club rijker van te worden, he. Neen, het gaat ons puur om de eer.”

Azarenka en co

Door de jaren heen tennisten er dus heel wat sterren in wording op de gravelbane­n van TC Excelsior. “Victoria Azarenka en Tatiana Golovin vielen toen al op”, lacht Hox. “Golovin won het tornooi terwijl ze in feite nog twee jaar te jong was om er te mogen aan deelnemen. Bij Juan-Martin Del Potro en Kei Nishikori droop het talent er op die jonge leeftijd al af. Van Nishikori heb ik thuis nog een tennisshir­t. Ik vroeg zijn coach of ik die kon krijgen toen hij hier vertrok. “Ik zal er u eentje opsturen”, beloofde hij mij. Eerlijk gezegd, ik had die hoop al opgegeven. Tot er enkele weken later thuis een postpakket­je arriveerde uit Japan met daarin, jawel, een shirt van Nishikori! Hij is trouwens niet de enige aan wie ik mooie herinnerin­g bewaar. Ik heb nog altijd met velen van hen contact via de sociale media.”

Bemelmans

Van de Belgen passeerde zowat de hele top de revue op Excelsior. “Kirsten Flipkens speelde hier de halve finale”, herinnert Hox zich nog. “Maar ook Kim Clijsters, Yanina Wickmayer, Elise Mertens en David Goffin waren hier aan de slag. Ruben Bemelmans haalde in 2002 de kwartfinal­es. Ik verzorgde hem tijdens het tornooi voor een zware neusbloedi­ng. Dat heeft hij nooit vergeten. Sterker: op zijn zestiende stapte hij over van TC Diest naar Excelsior om ons nooit meer te verlaten. Bij andere clubs had hij ongetwijfe­ld een pak geld kunnen verdienen. Maar wij betaalden hem nooit. Ook dat hebben we voor een stuk te danken aan de Young Champions Cup.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jacky Hox: “Azarenka, Golovin, Del Potro, Nishikori… ze hebben hier allemaal gespeeld.
FOTO SERGE MINTEN Jacky Hox: “Azarenka, Golovin, Del Potro, Nishikori… ze hebben hier allemaal gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium