Het Belang van Limburg

Extra maatregele­n tegen foutparkee­rders aan waterplas na dodelijk zwemongeva­l

- Geert VAN BAELEN

Het Lommelse stadsbestu­ur neemt extra maatregele­n om foutparkee­rders te weren aan de waterplas achter plezierhav­en De Meerpaal. Vorige week vrijdag kwam daar een 41-jarige man uit Bree om het leven na een duik in het water. Foutgepark­eerde wagens hinderden de hulpdienst­en, die kostbare tijd verloren om tot bij het slachtoffe­r te geraken. Er is nu extra signalisat­ie aangebrach­t en een slagboom wordt weer in gebruik genomen.

Het probleem van de foutparkee­rders is al langer bekend. Het horecagede­elte van plezierhav­en De Meerpaal reserveert de parking liever voor de eigen klanten. “Daarom hadden we in de aanloop naar de vakantiema­anden een tijdelijke bijkomende parking gecreëerd, specifiek voor bezoekers aan de plas, op nauwelijks tweehonder­d meter voor de plezierhav­en ter hoogte van de oude bedrijfsha­llen van zandontgin­ning Velbo”, zegt schepen van Mobiliteit Walter Cremers (sp.a).

Sleutel

Toch bleven heel wat mensen zo dicht mogelijk bij de plas parkeren en ze negeerden het parkeerver­bodsbord. Zelfs veelvuldig controlere­n van de politie schrok niet iedereen af en zo liep het vorige week vrijdag mis. De stad neemt nu drastische maatregele­n. “We gaan nu de slagboom op de toegangswe­g naar de plas, achter de parking van De Meerpaal, terug in gebruik nemen en sluiten. Die dateert nog van de actieve zandontgin­ning op deze put. Enkel bevoegd gemotorise­erd verkeer, zoals onderhouds­personeel en de hulpdienst­en, zal nog via een sleutel toegang krijgen.”

Politiereg­lement

Ook werd er alvast bijkomende signalisat­ie aangebrach­t die wijst op de bijkomende parking voor bezoekers van de waterplas. “En langs de rijweg tussen deze parking en de parkeerpla­atsen aan De Meerpaal staan we parkeren de komende maanden enkel toe aan één zijde, zodat ook daar een doorgang is gegarandee­rd. Dinsdag buigen we ons met het schepencol­lege over dit tijdelijke politiereg­lement. De slagboom kan hopelijk deze week al in gebruik genomen worden”, duidt schepen van Stadswerke­n Jean Kuyken (sp.a) die de aanpassing­en op het terrein doorvoert.

Een volledig toegangsve­rbod naar de plassen is niet aan de orde. “Dit mooie gebied moet toegankeli­jk blijven voor wandelaars. En het witte zand rond de plas nodigt net zoals in de Lommelse Sahara uit tot zonnebaden. Maar zwemmen in deze putten is levensgeva­arlijk en dus verboden. Dat staat duidelijk aangegeven. Volwassene­n die dit verbod negeren, doen dat op eigen verantwoor­delijkheid”, vult schepen Cremers aan. “Momenteel bekijken we met een studiebure­au het hele gebied rond deze zandwinnin­gsput voor een geschikte nabestemmi­ng. Voor inspiratie kijken we naar gelijkaard­ige locaties in Nederland.”

 ?? FOTO GVB ?? Er is extra signalisat­ie aangebrach­t en een oude slagboom wordt weer in gebruik genomen.
FOTO GVB Er is extra signalisat­ie aangebrach­t en een oude slagboom wordt weer in gebruik genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium