Het Belang van Limburg

Eerste bomen tegen de vlakte voor vakantiedo­mein Terhills

Petitie met 31.000 handtekeni­ngen voor behoud van groen

- Mark DREESEN

In de bossen van Lanklaar is gestart met het kappen van de eerste bomen op het domein waar vakantiere­sort Terhills moet komen. De partij Groen heeft via Facebook afgelopen week een korte film verspreid met daarin aandacht voor het vellen van de bomen. “In totaal hebben al 31.000 mensen onze petitie getekend om het Terhillsbo­s te redden”, zegt Vlaams parlements­lid Elisabeth Meuleman (Groen).

De eerste bomen die worden gekapt staan in het gebied tussen de Boslaan, de Nationaal Parklaan en de Hoeveweg in Lanklaar. Niet alle bomen gaan tegen de vlakte, alleen op de plaatsen waar bungalows, wandelwege­n of vaargeulen voor boten moeten komen. “Het kappen van de bomen heeft bij veel mensen een gevoelige snaar geraakt”, zegt Meuleman. “Het is jammer dat de overheid niet ingaat op de vraag van 31.000 Vlamingen. Het is ook bijzonder pijnlijk om een eeuwenoud bos van meer dan 100 voetbalvel­den groot, met waardevoll­e en bedreigde dieren, op zo’n cynische manier te zien verdwijnen.” Toch ligt men in Lanklaar niet echt wakker van het kappen van de dennen op de zandheuvel­s, de inwoners zijn er gewoon aan geraakt. In 1930 verdwenen de eerste dennen voor de aanleg van de Nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt. In 1940 werden bomen gekapt voor de bouw van een kamp voor Russische krijgsgeva­ngenen. In 1956 moesten bomen verdwijnen voor de verruiming van de Lanklaarse dorpskern met een nieuwe school, gemeentehu­is, kerk en nieuwe huizen en in 1960 voor de kiezelgroe­ve Machiels. In 1966 kwamen er twee woonkernen van 600 huizen. In 1967 werden dan weer duizenden bomen gekapt voor de aanleg van een industriet­errein. In 1976 verdwenen bomen voor de aanleg van de Boslaan. In 1987 was er de komst van vakantiepa­rk Centerparc­s (dat niet werd gebouwd), waarvoor toch bomen tegen de vlakte gingen. In 2014 werden bomen gekapt voor de aanleg van de Nationaal Parklaan, in 2016 voor de aanleg van het fietspad Hoeveweg. En in de

Het kappen van de bomen heeft bij veel mensen een gevoelige snaar geraakt Elisabeth MEULEMAN (Groen)

Vlaams parlements­lid

dorpskern van Lanklaar werden in 2017 nog bomen gekapt in het gebied Sparrenhui­s voor de bouw van 24 nieuwe huizen.

Zavelknuip­ers

“Het mooie aan het verhaal van de dennenboss­en in Lanklaar is dat de inwoners van Lanklaar in 1811 deze bomen zelf hebben aangeplant”, aldus heemkundig­e Frans Medaer. “De ondergrond van Lanklaar is zand. Oude foto’s tonen enorme hoge zandbergen. Lanklaar lijkt op de kaart van Ferraris (1777) een dorp van duinen en zandbergen. Bij hevige westenwind­en waaide het zand het dorp in en dat zorgde voor nieuwe zandheuvel­s. Burgemeest­er Severijns kreeg in 1811 een provincial­e subsidie om dennen aan te planten. De wortels van de bomen moesten het zand vasthouden of vastknopen. Omdat de inwoners van Lanklaar zoveel ophef maakten over de zandverstu­ivingen, kregen ze de spotnaam ‘Zavelknuip­ers’. Om die reden staat in het centrum van Lanklaar een monument van drie meter hoog in de vorm van een den die ook een inwoner voorstelt. Het is een mooie weergave van hoe bomen belangrijk zijn voor de groei van Lanklaar.” Volgens de Limbugse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, die het vakantiepa­rk gaat bouwen, wordt er 28,9 hectare gekapt en zal er 24,4 ha gecompense­erd worden op het domein zelf.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In totaal wordt er bijna 29 hectare bos gekampt.
FOTO SVEN DILLEN In totaal wordt er bijna 29 hectare bos gekampt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium