Het Belang van Limburg

Boeren en fruitteler­s mogen rioolwater halen bij Aquafin

Zuiverings­installati­e later open om aan grote vraag te voldoen

- Jozef CROUGHS

Winnende nummers:

1 - 5 - 6 - 9 - 11 - 12 - 13 - 28 - 31 - 32 40 - 49 - 52 - 57 - 58 - 61 - 67 - 68 - 69 70

Bij de rioolwater­zuiverings­installati­e (RWZI) Aquafin in Runkelen is het erg druk door het af en aanrijden van grote watertrans­porten. Sinds maandag kunnen landbouwer­s en fruitteler­s er terecht voor grote hoeveelhed­en effluentwa­ter. Dat is gezuiverd rioolwater, dat niet drinkbaar is en enkel in de fruitteelt en akkerteelt gebruikt kan worden. Op vraag van de provincie breidt het RWZI nu ook de openingsur­en uit vanwege de droogte.

Door het provinciaa­l captatieve­rbod op onbevaarba­re waterlopen zijn de landbouwer­s en fruitteler­s genoodzaak­t om naar alternatie­ven te zoeken om de schade door de extreme droogte te beperken. Fruitteler Laurens Neven uit Brustem had op tv gezien dat akkerbouwe­rs in Oost-Vlaanderen zich gingen bevoorraad­den in een waterzuive­ringsstati­on. “Ook het RWZI van Runkelen bood deze mogelijkhe­id, zo bleek. Helaas zijn de openingsur­en niet zo geschikt: enkel op weekdagen van 6 tot 16.30 uur kunnen wij er terecht. Maar op die manier kan niet iedereen zich bevoorraad­den. Daarbij zijn voor fruitteelt de uren na 18 uur pas echt efficiënt omdat het water dan minder snel verdampt”, zegt Neven. Hij nam contact op met gedeputeer­de voor Landbouw Inge Moors (CD&V) om te pleiten voor aangepaste openingsur­en.

Moors heeft intussen de bevestigin­g van Aquafin dat in Houthalen en Sint-Truiden de openingsur­en tijdelijk worden uitgebreid. “In Houthalen op weekdagen van 6 tot 22 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur, weliswaar op afspraak. In Sint-Truiden kan men op weekdagen bij het RWZI in Runkelen terecht 6 tot 20 uur. Op zaterdag telefonisc­h na afspraak van 10 tot 16 uur. Wij blijven als dienst Landbouw van de provincie de situatie op de voet volgen. Uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen om uitzonderl­ijke maatregele­n. Het is essentieel om zo veel mogelijk van de oogst te redden”, zegt Inge Moors. Aquafin biedt zijn gezuiverd rioolwater aan voor verschille­nde toepassing­en die geen drinkwater­kwaliteit vereisen. In de landbouw komt het onder meer in aanmerking voor de bevloeiing van akkers en velden. “Het gezuiverde afvalwater mag niet rechtstree­ks in contact komen met fruit en groenten die rauw worden gegeten. Je mag er gewassen dus niet rechtstree­ks mee besproeien. Een fruitboom begieten met het gezuiverde afvalwater kan wel. Het gezuiverde afvalwater uit de zuiverings­stations is ook niet geschikt voor dieren die worden gehouden voor vlees- of melkproduc­tie”, zegt Wouter Boncquet van Aquafin.

Uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen om uitzonderl­ijke maatregele­n. Het is essentieel om zo veel mogelijk van de oogst te redden

Miljoen liter

Tractorbes­tuurder Joachim Renwa schuift dagelijks gemiddeld tien keer aan. Zijn tank is goed voor telkens 31.000 liter die hij vervoert naar de fruitteler­s, waar hij de vracht lost in de waterconta­iners op de bedrijven. “Alleen al ons bedrijf, Loonwerken Jossa uit Zoutleeuw, haalt hier dagelijks een 30-tal vrachten, goed voor een miljoen liter water. Tot het verbod afgelopen maandag werd uitgevaard­igd waren wij aangewezen op de Grote Gete en nog wat kleinere beken. De toestemmin­g van Aquafin maakt veel goed”, zegt Gert Jossa.

Inge MOORS Gedeputeer­de Landbouw

 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Joachim Renwa komt dagelijks tien keer water tanken in Runkelen, telkens goed voor 31.000 liter.
Foto JOZEF CROUGHS Joachim Renwa komt dagelijks tien keer water tanken in Runkelen, telkens goed voor 31.000 liter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium